Schuldeisers V&D hebben het nakijken

Sun Capital beschrijft zichzelf als volgt (en ik ga de Nederlandse taal die mij zo dierbaar is geen geweld aandoen door te trachten dit te vertalen):

Sun Capital Partners is a global private equity firm focused on identifying companies’ untapped potential and leveraging its deep operational and financial resources to transform results.

Het ongebruikte potentieel gaat om beurskoersen, mensen, dit is niet een “innovatief investeerder” – dat is toch al een mensensoort die vrijwel verdwenen is. Vroom & Dreesmann was het ideale doelwit met zijn vele gunstig gelegen grote winkelpanden, waarvoor een “dochter” van Sun Capital exorbitante huren kon vragen zodat in een tijd waarin omzetten toch al onder druk staan het einde daar was.
En kijk eens aan wie vooraan stond bij het geënsceneerde faillissement:

Bij V&D hebben de curatoren nog dik 54 miljoen euro gevonden tussen de schappen. Bij La Place zat nog 71 miljoen euro in de boedel. Jumbo betaalde 40 miljoen euro om La Place te mogen overnemen plus 7 miljoen euro voor het inventaris en 1 miljoen voor de voorraden, staat in het tweede curatorenverslag.

Eerst wordt van dat geld de schulden bij de belastingdienst, van de loondoorbetaling door het UWV en de schulden bij voormalig eigenaar Sun Capital afgelost. Daarna blijft er niets meer over. Leveranciers van La Place krijgen misschien nog wel iets betaald, daar ziet de situatie er iets rooskleuriger uit, aldus de curatoren, maar bij V&D ziet het er heel slecht uit voor de leveranciers.

Bron.

Een overzicht van waar Sun Capital al dat potentieel aanboort: hier.