Schreeuwende ‘anoniemerds’ verstikken het debat in Nederland

Peter Breedveld van Frontaal Naakt stopt ermee. Letterlijk zegt deze kapot te zijn van alle onbeschofte reacties niet alleen naar hem, maar ook naar zijn partner Hassnae Bouazza.
Persoonlijk vind ik dat jammer. Ook zou ik zelf dit nooit doen maar integendeel juist 4 extra sites openen met nog dwarsere opinies. Zodra je mening ietsje anders is dan die van de gebaande wegen, krijg je tegenwoordig van alles over je heen. Mijzelf kan dit niet echt boeien. Iedere week wil een of andere beklagenswaardige anoniemerd mij wel dood hebben of wenst men mij een of andere ziekte toe.
Wat mij wel beangstigt is dat het debat wel aan het verdwijnen is hierdoor. Dwarse denkers verdwijnen meer en meer van het toneel omdat men bang schijnt te zijn voor de openstaande riolen van Twitter en Facebook. Deze riolen worden gevoed door de anonimiteit van internet. Op deze site ben ik, geloof ik, ook bijna de enige die onder eigen naam blogt en reageert. Het zou wat mij betreft prachtig zijn als er een appje zou komen die probleemloos de privé gegevens en het bijbehorende mailadres naar boven tovert van de Twitteraars en diverse reageerders. Het zou de inhoud van het debat in ieder geval weer terugbrengen.
Breedveld laat in 2012 een aantal reacties zien, gericht aan Hassnae waar de honden geen brood van lusten. In mijn vorige stukje schreef ik over de ongelijkheid van vrouwen en had ik het over de PVV die daar vrijdag een stuk over publiceerde. Welnu even een tweetal anoniem twitterende PVV-aanhangers. Wat zullen die het oneens zijn met genoemde publicatie van de PVV: weg met vrouwenrechten lijkt het motto te zijn.

@grolschnl: ‘Hey @frontaalnaakt, je hebt de ketting van je hoer te lang gelaten, ze kan uit de keuken komen’

@olifant: ‘is dat die fokzeug van Peter Breedveld?’

Beide twitteraars ken ik ook als hartstochtelijk verdediger van de PVV. Hoe kan je dit met elkaar rijmen, zou je kunnen denken? Zou Wilders gewoon niet vriendelijk moeten bedanken voor hun stem.

Zoals gezegd, mijn advies aan Breedveld is: gewoon doorgaan. Aangaande veel zaken, ben ik het ook niet met hem eens maar het is mooi dat er allerlei verschillende meningen zijn.

22 gedachten over “Schreeuwende ‘anoniemerds’ verstikken het debat in Nederland”

 1. Voor mij ook een reden om altijd met mijn naam te reageren. Niet buigen voor die hufters. Wat ik al zei, het type dat je hooligans bij het voetbal noemt. Een klein groepje die het voor de overige compleet verknalt. Bah, stelletje loosers zijn het om anoniem te reageren. De helden :(!

 2. Leuk bedacht, Jhimh vanh Bhemmelh, maar de belangrijkste oorzaak waardoor Peter Breedveld en de zijnen voortdurend door de Bruine Horden konden worden gevolgd en belasterd, is omdat Breedveld met zijn persoonlijke leven te koop liep, zonder dat hij een repressief beschermingsapparaat ter beschikking had. Dat is bij voorstanders van “open” internetdiscussie als Femke Halsema en Geert Wilders toch net anders. Om maar te zwijgen van inktkoelies als Elma Drayer en Sjuul Paradijs.

  En hoe zorgvuldig de hedendaagse Nederlandse overheid met privacy van haar burgers omgaat, weten wij nu wel.

 3. Wat Monade zegt. Breedveld moet juist stoppen omdat hij niet anoniem is en de bruine horden zijn werkgever weten te vinden.

  Jhimh, bijvoorbeeld heeft geen werkgever, maar sowieso hebben tegenstanders van Jhinm ook nooit zo de neiging om werkgever lastig te vallen.

  Breedveld begon als “islamcriticus” en die hebben, zoals hij zelf regelmatig heeft geschreven, nooit last van werkgever lastigvallers.

  Dit werd pas een probleem toen hij multicultureel werd, er is een bepaald omslagpuntje bij deze persoon geweest dat heb je misschien gemist.

  Werkgevers bellen is een rechtse hobby, zie oa:
  https://twitter.com/DDStandaard/status/306785068247052288

  Als Breedvelds werkgever niet continu aan hem was gekoppeld was ie vast niet gestopt.

  Nadat (de ook al niet anonieme internetschreeuwer @Trouw) de werkgever van Breedveld had gekoppeld in een “column” van de “ook al niet anonieme” Elma Drayer, werd Breedveld de grond te heet onder de voeten.

  Dit kun je overal zo nalezen.

  Je column slaat dus nergens op Jhimbo.

  Oh en ik, in tegenstelling tot Breedveld, verander niet iedere drie jaar van mening, daarom werd ik 12 jaar geleden al geconfronteerd met fantasieën op Pim Fortuyn forum “een levendige discussie” om mij per hercules boven de noordzee te dumpen. Daar kon ik de humor nog wel van inzien. Maar toen daar een topic ontstond met een oproep om bij mij de ramen in te gooien, met mijn adres erbij in het zelfde topic, heb ik toch maar besloten een klein beetje anoniem te gaan.

  Niet omdat ik bang ben voor rechtse honden:

  Maar omdat ik geen zin heb om steeds bij mijn werkgever op het matje te worden geroepen.

  Bovenstaande afbeelding is trouwens ook een PVV aanhanger.

 4. @3 Beste Jeroentje pimpelmoentje,

  Breedveld haalt ook allerlei anonieme bronnen aan als reden voor zijn stoppen, waaronder de twee die ik hierboven noem.
  Voor een werkgever zou het overigens een reden tot promotie moeten zijn als je in je eentje zoveel reuring in de maatschappij weet te bewerkstelligen.

 5. En om mijn reactie wat minder compact en cryptisch te maken: Elma Drayer, Sylvain Ephimenco, Martijn van Koolhoven, Femke Halsema, Bert Brussen, Bas Paternotte, etc etc, hebben een almachtig media-apparaat achter zich staan, waartegen je als burger je niet of nauwelijks kunt verweren.

  De online Bruine Horden (zoals de “Roze Khmer” van GeenStijl) zijn tot nu toe weinig meer dan een afleidingsmanoeuvre gebleken. De echte haat- en lastercampagnes worden nog steeds in de pers en op tv uitgevochten (bezoekjes van Rutger Castricum aan je werkgever, etc.).

 6. Dit gaat niet alleen om de schreeuwers via internet. Als je bij een debat aanwezig bent zie je dit ook. Een enkeling uit het publiek durft echt met zijn mening te komen, maar vaak zijn dat dan de doorgewinterde gasten met een expliciete mening voor één kant. Die willen gehoord worden. Na afloop van een debat komen de mensen je pas met hun vragen bestormen. Maar de mensen met nuance (ik reken mij daarbij) die van veel onderwerpen meerdere kanten belicht willen zien raken door sensatie zoekers als PowNed hun recht op vrije meningsuiting kwijt. In een uitzending van PowNed blijft namelijk van die hele nuance geen spaan heel. Ze verknippen alles tot er een uitspraak over blijft die hun “slachtoffer” in de hoek kan stampen waar ze hem willen hebben. Vandaar dus die opmerking over jongentjes die niet uit elkaar vallen van eens zuigen aan dat piemeltje. (21 febr jl) Miep van PowNed doet het er maar mee.
  Desnoods herhaal ik het nog wel eens een keer. En ik post ook hier onder eigen naam. Woensdag a.s. Ask me Anything Q-music. Ook dat onder mijn eigen naam.
  Dat anonieme gehufter moest verboden worden, dan krijgen we inderdaad mogelijk een debat terug.

 7. @4 Beste Jhimbo de Bimbo: je praat poep.

  Breedveld is gekapt wegens gezeik bij zijn werkgever dankzij laster van niet per se anonieme personen die machtiger zijn dan Breedveld in o.a. VERZETSBLAD Trouw.

  Hij heeft het duidelijk opgeschreven. Anonieme brullers hebben we allemaal last van dat is niet typisch iets voor Breedveld.

 8. @8 chrisklompje’s is niks mis mee. Het is iemand met een gebruiksaanwijzing en die heeft zijn moeder er nooit bijgekregen. Blijft zoeken dus, maar prima dat hij er is.
  .
  Bij de vorige posting over het hoofd gezien dat ik ook ff kon inloggen, sorry.

 9. Openbaarheid heeft mij al eens bijna mijn leven gekost,
  dus ik heb groot begrip voor mensen die liever anoniem blijven.

 10. Ooit leek anonimiteit een overbodige luxe, maar dat is wel een voordeel van die Fortuyndoctrine geweest, dat iedereen ineens ging zeggen wat-ie dacht; sindsdien weten we met wat voor soort gevaarlijk tuig we samen moeten leven in dit land.

 11. Het laatste is de back-bone voor de rechtse sfeer in ons land. Op een wonderbaarlijke manier wisten Bolkestein en Fortuyn ze uit de schaduw tevoorschijn te halen en hun eeuwige frustratie openlijk los te laten.

  Jhim blijft naar de androide STASIApp zoeken. Kost maar een biertje.

 12. Ik zie trouwens dat de titel van dit bericht eindigt op een punt. Dit is niet toegestaan op deze site.

 13. Ik hoop dus echt dat Peter heroverweegt .Als we toelaten dat laffe,anonieme schreeuwerds ( van welke zijde dan ook :links of rechts maakt niet uit ) iemand monddood krijgen is er iets danig mis met dit land .Overigens post ik álles gewoon met naam en toenaam :ik ga echt niet “anoniem “uit angst voor kritiek of bedreigingen ,hoor ….dan is het eind zoek .

 14. Denk jij trouwens echt dat het probleem laffe anonieme schreeuwerds was? Dan heb je er dus geen snars van begrepen.

 15. Ah je hebt dus blijkbaar geen flauw idee waar je het over hebt?

  Dan ga je in het spamfilter. Als ik een geinformeerde reactie van je zie wordt ie gepubliceerd.

 16. zeg ! Wat heb jij ? Je kent me notabene . Feit is dat deze dingen altijd ergens starten : insinuatie links,uit zijn verband gerukt citaat rechts en voor je het weet heb je ( zoals Peter) de schijn tegen .Dan moet je dus gaan bewijzen dat iets níet waar is , begin daar maar eens aan .

 17. Ik begrijp je oprechte frustratie. Nu jezelf nog op de hoogte stellen van hoe dingen werkelijk in elkaar zitten. Succes.

 18. @19 , voor Breedveld mischien lastig , voor de meeste leden van minderheden de situatie waar ze constant in leven .. Breedveld moet Hasnea maar eens naar de uitleg van het spreekwoord “de honden blaffen maar de karavaan trekt voort “vragen , in plaats van zijn karavaan stoppen omdat een teef bij zijn baas is gaan blaffen …

 19. @14, “Als we toelaten dat laffe,anonieme schreeuwerds ( van welke zijde dan ook :links of rechts maakt niet uit ) iemand monddood krijgen is er iets danig mis met dit land”

  Jahoor, Rick, je informatie is uit de tijd van de opkomst van Wilders, dus van paar jaren geleden. Het is gebeurd.

  Heb je echt iets nieuws?

Reacties zijn gesloten.