Schotse nationalisten verliezen meerderheid in parlement

De Scottish National Party (SNP) is haar meerderheid in het Schotse parlement kwijtgeraakt. De Schotse nationalisten veroverden 63 van de 129 zetels. Labour deed het slecht in Schotland en eindigde zelfs achter de Tories.

Indien de SNP haar meerderheid had behouden, zou ze ongetwijfeld op een nieuw referendum over onafhankelijkheid hebben aangestuurd. Nu lijkt daarvoor echter het mandaat te ontbreken. Scottish_National_Party_logo_2016.svg

Labour deed het slecht, wat mede te wijten is aan de ongeïnspireerde leiding van Kezia Dugdale. Uiteraard probeerde de .leiding van Scottish Labour Jeremy Corbyn de verantwoordelijkheid voor het slechte resultaat in de schoenen te schuiven, maar dat is onzin. De uitslag is het gevolg van een matte en ongeïnspireerde campagne en de collaboratie van Labour met de Conservatieven tijdens het referendum over afscheiding. Die collaboratie was een blunder van de eerste orde en de Schotten hebben het Labour nog steeds niet vergeven.

De andere nationalistische partij, Plaid Cymru uit Wales, deed het minder goed dan verwacht. De partij won weliswaar 1 zetel, maar slaagde er niet in de greep van Labour op Wales te verbreken. Tegen de verwachting in wisten de sociaal-democraten zich prima te handhaven. De partj verloor weliswaar 1 van haar 30 zetels, maar dat is een resultaat waar ze vooraf voor getekend had. Plaid Cymru veroverde 12 zetels en de extreemrechtse UKIP wist er 7 te veroveren.