Schone energie ?

Dan denk je gekozen te hebben voor een energieleverancier met enig idealisme en enige integriteit en dan wordt het bedrijf shirtsponsor voor Feyenoord. Bedrijf voor groene energie Qurrent is opgezet als een coöperatie. Wie energie bij Qurrent afneemt is automatisch lid en krijgt een uitnodiging voor de ledenvergadering. De leden hebben echter nog niet zo veel in te brengen, want de shirtsponsoring is al rond voordat de leden er over te horen krijgen. Volgens directeur Richard Klatten is de deal met Feyenoord van belang voor de groeistrategie, want het zorgt voor naamsbekendheid.

Veel van de groene-energieafnemers van het eerste uur willen nu van hun energiecontract af, want zij hebben moeite met deze connectie. Directeur Klatten ligt er niet wakker van. Hij geeft nog een trap na. “Tegenover circa twintig opzeggingen staat een ongewoon hoge aanwas van honderden nieuwe aanmeldingen”schept hij op.

De schone energie wordt enigszins onfris.
Qurrent is eigendom van Stichting Doen, een organisatie die ideële doelen steunt en daarvoor geld ontvangt o.a van de Postcode Loterij. Deze loterij is opgericht door miljonair en Feyenoordfan Boudewijn Poelmans. “Hij fungeerde als postillon d’amour tussen Feyenoord en Qurrent’, zegt Klatten. Dat is een mooie formulering voor deze toch enigszins kleffe constructie. De voordelen voor Qurrent zitten in de “enorme database” van Feyenoords achterban. Daar gaat Richard Klatten nu heel specifiek in kijken, op zoek naar mensen met interesse in groene energie. Samen samen met Feyenoord gaat het lukken Nederland te vergroenen.

Terwijl ik me zit te verbazen over het gegeven dat enerzijds Qurrent als goed doel subsidie ontvangt en anderzijds als bedrijf een voetbalclub sponsort doe ik nog een ontdekking. Voor de voetbalfans was ’t misschien al duidelijk. Op voetbalvelden gaat ’t niet alleen om welke club de wedstrijd wint. Er wordt ook een andere strijd gevoerd. Via shirtsponsoring wordt gevochten om de consument.

Naast Feyenoord spelen volgend seizoen ook PSV (Energiedirect.nl), SC Heerenveen (GroenLeven), NEC Nijmegen (Energieflex) en FC Twente (PureEnergie) met een (groene) energieleverancier op het shirt.