Scholieren zijn de dupe

En weer is het zover, weer zijn er geruchten over mogelijke banden met een bepaalde ‘jihadistische groepering’, gaat het weer over salafisme en grijpt de (lokale) politiek in. En wat gebeurt er dan onmiddellijk: de bodes van het rechtse politieke journaille maken hier korte artikelen van met insinuaties en dit zonder de aangevallenen aan het woord te laten.

Het gebeurde bij Sheikh Fawaz Jneid, het gebeurde bij Youssef Abou Nafi, het gebeurde bij moskeeën en het salafisme, kort gezegd het gebeurt elke keer weer, aanvallen op de Islam en de moslims in Nederland. En als dan een ex-PVV’er zich bekeert tot de Islam is dit groot nieuws, zeker weer voor het rechtse journaille en worden er kopstukken uit de kast gehaald om deze nieuwe moslim over te halen om maar weer christen te worden.

RTLNieuws wist in februari te melden dat

Net als in voorgaande jaren blijkt opnieuw dat islamitische (7,4) en reformatorische (7,3) scholen over het algemeen hogere scores halen dan bijvoorbeeld openbare (6,9) en antroposofische (6,6) scholen … “ Opvallend of niet dan, dat de hoogste score bij de Islamitische scholen ligt, waarlijk een pluim en die mag ook uitgedeeld worden.

Koud twee weken later staat de krant vol van zogenaamde contacten van banden met jihadisten van bepaalde personen binnen een lyceum in Amsterdam en wat gebeurt er? Nederlands op zijn smalst: de gemeente Amsterdam bevriest de financiering van de school totdat het bestuur en de bedoelde personen zijn opgestapt. Daarover heen dreigt de minister van Onderwijs het lyceum te sluiten.

Natuurlijk moeten hierbij de juiste vragen tot bewijs worden gesteld: welke banden zijn er met welke jihadisten; waren die er ook bij de start van de school; gaat het hier weer over salafisme, etc. Tevens is het van belang waar alles op gebaseerd is of speelt de strijd tussen basisscholen en het SIO nog steeds mee bij dit dossier? Vier (Islamitische) basisscholen hebben een verklaring in 2017 uitgegeven dat de leiding van het nieuwe lyceum cowboys waren en geen affiniteit hebben met het onderwijs.

Dit verhaal krijgt nog een staartje, daar het gemeentebestuur de financiering heeft bevroren en de minister de school wil sluiten maar burgemeester Halsema duidelijk heeft gemaakt dat er geen acuut gevaar is. Waarom dan wel al deze acties nú uitvoeren en niet in gesprek gaan met het schoolbestuur, want zo wordt het normaal gesproken bij andere scholen in Nederland gedaan. Neen, het is een Islamitische school met mogelijke banden met een jihadistische groepering die niet meer bestond toen de school van start ging.
Tja…