Schippers gooit handdoek in de ring, Tjeenk Willink nieuwe informateur

266px-Opdracht_Financieel_Dagblad_,_heer_Tjeenk_Willink_,_close_en_kop_-_NL-HaNA_Anefo_933-3139_WM556
Een jonge Tjeenk Willink. Illustratie: Wikipedia

Informateur Edith Schippers (VVD) heeft de handdoek in de ring gegooid. Ze is er niet in geslaagd een meerderheidskabinet te vormen en stelt voor Herman Tjeenk Willink aan te stellen als nieuwe informateur. Tjeenk Willink is PvdA-lid en voormalig vice-president van de Raad van State. Tjeenk Willink heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn de rol van Schippers over te nemen.

Tjeenk Willink speelde als informateur een belangrijke rol bij de vorming van het eerste kabinet-Kok in 1994. De huidige Minister van Staat wordt door iedereen in Den Haag gerespecteerd, los van de politieke kleur.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens insiders nu dat Groen Links opnieuw aanschuift. Ook bij CDA en VVD begint het te dagen dat D66 een ‘progressieve’ partner nodig heeft. Het alternatief is een minderheidskabinet, iets waar niemand iets voor voelt. Aangezien Wilders zichzelf bij alle andere partijen – inclusief CDA en VVD – volstrekt onmogelijk heeft gemaakt, is een alternatief over rechts niet goed denkbaar.

Gesuggereerd wordt dat de partijen nu eerst proberen overeenstemming te vinden over het milieubeleid. Met name de VVD is op dat punt heel wat flexibeler dan de retoriek doet vermoeden. Pijnpunten als migratie zouden dan in een later stadium aan bod kunnen komen.