Schietpartij tussen politie en extreemrechtse militie in VS

Bij een confrontatie tussen de politie en leden van een extreemrechtse militie die al een maand lang gebouwen in een natuurreservaat in Oregon bezet houden, is één van de militieleden omgekomen. Volgens CNN gaat het om LaVoy Finicum, de woordvoerder van de groep. Een van de andere militieleden zou zwaar gewond zijn geraakt.

abc_oregon_standoff_01_jc_160104_4x3_1600
Finicum (links) en Ammon Bundy (rechts)

De schietpartij vond plaats nadat de FBI en de lokale politie  buiten het reservaat twee auto’s met daarin 6 militieleden staande hielden. De groep was onderweg naar een bijeenkomst in het stadje John Day waar de leider van de extreemrechtse militie, Ammon Bundy, een toespraak zou houden. De politie sommeerde de inzittenden uit te stappen en zich over te geven. Met uitzondering van LaVoy Finicum en Ryan Bundy volgde iedereen dat bevel op. Bij de daaropvolgende schotenwisseling kwam Finicum om het leven en raakte Bundy zwaar gewond. Het is niet duidelijk wie het eerst schoot. Finicum had eerder aangegeven niet van plan te zijn ook maar één dag in de cel door te brengen.

 

Het is duidelijk dat de FBI het juiste moment heeft afgewacht om de leiders van de groep te kunnen arresteren zonder tot een bestorming van de door de milities bezette gebouwen over te hoeven gaan. Het laatste zou zonder twijfel op een bloedbad zijn uitgelopen en extreemrechtse milities jarenlang van voer hebben voorzien.

De vijf arrestanten zijn Ammon Bundy, Ryan Bundy, Brian Cavalier, Shawna Cox en Ryan Waylen Payne. Daarnaast werden in Burns nog twee mensen gearresteerd. De beruchte anti-islam activist John Ritzheimer meldde zich uit eigen beweging bij de politie in Peoria, Arizona.

Overigens is hiermee geen einde gekomen aan de bezetting van het natuurreservaat in Oregon. De FBI heeft gezegd dat de nog aanwezige bezetters kunnen vertrekken zonder dat hen verder iets ten laste zal worden gelegd. Of ze hierop in zullen gaan is niet duidelijk. Met de dood van Finicum en de arrestatie van de Bundy’s is de groep van haar leiding beroofd. Ongetwijfeld gokt de FBI erop dat de nu onthoofde bezetters gedemotiveerd raken en met stille trom vertrekken.

De militie hoopte dat haar actie in Oregon elders in de VS navolging zou vinden, maar die hoop is niet uitgekomen. Het bleef een marginaal verschijnsel waarover door de overgrote meerderheid van de Amerikanen vooral lacherig werd gedaan. Uiteindelijk bleek de komedie dus een tragikomedie te zijn.