Scandinavische pers vindt persvrijheid actie waard

Toe maar, de Scandinaviërs beschuldigen de Britse regering ervan wereldwijd de persvrijheid in gevaar te brengen.

Afgelopen zaterdag hebben de directeuren van vier grote Scandinavische kranten – Aftenposten (Noorwegen), Dagens Nyheter (Zweden), Helsingin Sanomat (Finland) en Politiken (Denemarken) een open brief gestuurd aan de Britse premier Cameron waarin ze de Britse regering ervan beschuldigen de wereldwijde vrijheid van meningsuiting in gevaar te brengen. (Presseurop)

Goede actie. Het gebeurde na de gebeurtenissen betreffende de aanhouding van de echtgenoot van Guardian-journalist Glenn Greenwald en de vernietiging door de Britse geheime dienst van computers en informatiedragers met daarop data aangeleverd door Edward Snowden.

Misschien een ideetje voor de Nederlandse kranten om zich alsnog – beter laat dan nooit – bij dit initiatief aan te sluiten?

7 gedachten over “Scandinavische pers vindt persvrijheid actie waard”

 1. Maar ik kan geen Nederlandse krant bedenken die hier maar een ogenblik mee zou zitten.

 2. “Misschien een ideetje voor de Nederlandse kranten om zich alsnog – beter laat dan nooit – bij dit initiatief aan te sluiten? ”

  Vergeet het maar. Gaat niet gebeuren.

  ‘In het verlengde’ is de volgende discussie tussen Arjen Kamphuis en Jeroen Wollaars m.i. wel interesant.

  1.) http://sargasso.nl/on-journalistic-integrity/
  2.) http://sargasso.nl/reactie-on-journalistic-integrity/
  3.) http://sargasso.nl/on-journalistic-integrity-ii/
  (in die volgorde te lezen)

  _
  @4, heb je een linkje naar een onderzoek daarover? Gelieve niet van een of ander vaag blogje van een of andere zweefkees met een ‘meninkje’.

  Ik zou graag willen weten om welke hormonen dat dan exact gaat. En de concentratie van deze, zo her en der.

 3. In Nederland bestaat geen journalistiek, slechts sheeple-gebral dat als pr dient voor oorlogsstokers, grote multinationals en banken.
  En hoe droevig en schandalig of het er wat dat betreft voor staat in Nederland – wel, de timing kon haast niet beter – kun je lezen in een uitstekend stuk van Arnold v.d. Kluft hier: https://krapuul.nl/overig/blog/119924/brandbommengooiers-medialandschap-vormen/#sthash.c64p9JBs.dpbs
  Dit zegt iets heel bedroevends en ernstigs over Nederland en het Nederlandse volk dat er kennenlijk en masse voor kiest sheeple te zijn.
  Want onwetendheid is – zeker in het internet tijdperk – een keuze…

 4. “slechts sheeple-gebral dat als pr dient voor oorlogsstokers, grote multinationals en banken.”

  Hoezeer ik je ook -werkelijk!- waardeer, Ralph. Ik blijf lachen om je eerder uitgesproken (digitale) MO, via ‘den Naakten’ (frontaalnaakt.nl / PB):
  “als er over dertig of vijftig jaar teruggekeken wordt op deze donkere eerste decennia (….) van de 21ste eeuw in Nederland, zal de balans opgemaakt worden en hard geoordeeld worden over wie er goed of fout waren.”

  “Want ‘onwetendheid’ is – zeker in het digitale internet tijdperk – een keuze…” Zelfs tot op de dag van vandaag.

  Soms, inderdaad. <3

Reacties zijn gesloten.