Salvini doet aangifte tegen kritische journalist

Roberto Saviano Bron: Wikipedia

De extreemrechtse Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Matteo Salvini doet aangifte tegen schrijver en journalist Roberto Saviano, omdat deze hem  ‘minister van de Maffia’ heeft genoemd.

Saviano is de auteur van enkele boeken over de Italiaanse georganiseerde misdaad.  Gomorrah, zijn boek over de Napolitaanse maffia, leidde er in 2006 toe dat hij moest onderduiken. Saviano staat nog steeds op een hitlist van de maffia en leeft tot de dag van vandaag onder politiebescherming.

Eerder deze week betichtte Saviano de minister er op Twitter van een pervers genoegen te beleven aan de beelden van verdronken vluchtelingen:


Als reactie dreigde Salvini met het intrekken van Savanio’s politiebescherming, wat gelijk zou staan aan een doodvonnis.

Saviano heeft zich de afgelopen tijd niet populair gemaakt in rechtse kringen. In een artikel in de Guardian leverde hij felle kritiek op Italië’s ‘oorlog tegen migranten’.  Volgens Saviano gaat er ‘een golf van haat’ door het land, een golf die uiteindelijk de rechten van iedereen bedreigt. Saviano spaarde zijn landgenoten niet:

De trieste waarheid is dat deze regering veel aanhang heeft en populair is omdat ze doelwitten identificeert; categorieën van individuen waar mensen hun frustratie op los kunnen laten; vijanden die kunnen worden gestenigd. Maar de enorme aantallen lijdende en boze Italianen zullen hun eigen toestand niet verbeteren door zich tegen migranten te keren. Integendeel, in landen waar ieders rechten worden gegarandeerd, inclusief die van minderheden, geniet de hele gemeenschap van de voordelen daarvan. Het heeft tientallen jaren gekost voordat gemeenschappen integreerden, maar het zal heel, heel weinig tijd kosten om alles in te laten storten als een zandkasteel, vernietigd door een nationalisme dat iedereen de vijand maakt van iedereen.