Salvadoraanse moordenaar bekent na jaren

Drie jaar en twintig dagen alvorens aartsbisschop Oscar Romero vermoord werd in El Salvador werd de jezuïet Rutilio Grande doodgeschoten. Deze was een goede vriend van de aartsbisschop. Oscar Romero beleefde de schok van zijn leven bij het vernemen van de moord. 38 jaar na de dodelijke hinderlaag op Rutilio Grande zal een van de leden van het moordcommando spreken. Rutilio Grande was pastoor van de parochie Aguilares in het hoofdstedelijk departement.

Hij stichtte christelijke basisgemeenschappen, verdedigde de meest berooiden en klaagde de misbruiken van de gezagdragers aan. Op die manier haalde zijn pastoraal werk hem de vijandige reacties van de grootgrondbezitters van de regio op de hals. Ze versleten hem voor een communistische agitator. Op 12 maart 1977 stapte hij in zijn wagen samen met een medewerker van 70 jaar oud en een 16-jarige jongen. Ze werden opgewacht door een groep soldaten van de Nationale Garde. Gekomen op de plaats van de hinderlaag werden ze op mitrailleurvuur onthaald. Alle drie werden ze doorzeefd.

Het was journalist Carlos Santos die erin slaagde de misdadiger, die naar de VS gevlucht was, aan de praat te krijgen in Los Angeles. De man leed toen aan Parkinson en diabetes en had ook een hersenbloeding doorstaan. Zijn bedreigende gezondheidstoestand woog danig op zijn schuldgevoelens. De journalist slaagde erin een vriendschapsband te smeden met de man die in een crisismoment tijdens een zware dronkenschap in Los Angeles zijn deelname aan de misdaad tegen priester Grande uitschreeuwde. Terug in El Salvador, kreeg de journalist de bevestiging dat de man inderdaad tot de Nationale Garde en de doodseskaders behoorde.

In de loop van 2015 trok Carlos Santos opnieuw naar Los Angeles voor het interview. De moordenaar zag er geen graten meer in om zijn identiteit volledig kenbaar te maken en zich te laten interviewen onder zijn echte naam. Julio Sánchez wenste de ware toedracht kenbaar te maken om aan te tonen dat hij niet de enige schuldige was.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be