Rutte voedt het dédain over politici

Terwijl de Tweede en Eerste Kamer net met vakantie waren, heeft het kabinet voorgesteld het aantal leden van de Staten-Generaal te verminderen: van 150 naar 100 (Tweede Kamer) en van 75 naar 50 (Eerste Kamer). Het is dat er een tijdrovende grondwetsherziening voor nodig is om dit plan uit te voeren, maar het is op zichzelf ernstig genoeg om de Kamer er voor terug te roepen.

Ook in zijn verdere toelichting was Rutte weinig vleiend over overheid, regering en parlement.

Dat Rutte nu minder controleurs wil, geeft te denken. Net als zijn argument dat het debat op hoofdlijnen gevoerd moet worden. Dat zal best, maar een minister die gevoed wordt door honderden ambtenaren, blaast een Kamerlid dat de details niet kent, met gemak omver. Met minder parlementariërs wordt de tegenmacht uitgehold.

Deze conclusie had ik al eerder getrokken, Rutte en co. willen gewoon minder controleurs en daarbij de kleine kritische partijen de mond snoeren.
Dat ze daarbij hun gesmeerde PR-apparaat op kosten van ónze belastingcenten gebruiken om iedereen te misinformeren is natuurlijk om te kotsen! 😥

3 gedachten over “Rutte voedt het dédain over politici”

  1. Eigenlijk is het hele voorstel van de regering te zot voor woorden.
    Immers de regering bepaalt hoeveel mensen toegestaan worden om haar te controleren.

    Een ander ideetje moet dan ook kunnen:
    Als je de (verkeers)politie met de helft terugbrengt zul je zien dat het aantal geconstateerde verkeersovertredingen drastisch daalt. Anders gezegd: Naarmate er minder politie is op de weg, wordt de verkeersveiligheid groter.

    (Overigens is deze bewering deels waar. Meer “blauw op straat” doet het gevoel van onveiligheid juist toenemen. Dat heeft te maken met het feit dat als je veel politie ziet je kennelijk op een plaats bent waar het niet veilig is. Een beetje vergelijkbaar met wat je voelt als je veel waarschuwingsborden ziet. Kennelijk een linke buurt…!)

  2. Henk Veldman Schreef:

    waarschuwingsborden

    Ter aanvulling: Vroeger zag je heel veel bordjes in natuurgebieden waar gewaarschuwd werd voor brand. Roken en open vuur was verboden.
    Het gevolg was dat belhamels juist op de gedachte werden gebracht om een fikkie te stoken. Toen dat soort bordjes tot het minimale werden teruggebracht kwamen er veel minder brandstichtingen voor.

  3. ” Net als zijn argument dat het debat op hoofdlijnen gevoerd moet worden.”

    Directe vertaling: “Ik en Ivo willen helemaal niet gecontroleerd worden. Alles moet gebeuren precies zoals we het willen en geen gemopper! Doorlopen en zwijgen!”

Reacties zijn gesloten.