Rutte draait als blad aan de boom bij ECB-oplossing

Zou de man Rutte niet enorm moe worden van zo’n flexibele ruggengraat? In Nederland én in de Tweede Kamer beweren dat er niet meer geld moet naar banken en/of landen in nood moet gaan. Na de bijeenkomst gisteren en vannacht is hij 180 graden gedraaid en loopt gewoon de andere kant op. Volkomen overtuigd van de goede koers, weer!

In het debat afgelopen week in de Tweede Kamer zei hij nog dat dat absoluut niet ging gebeuren. Hij en Angela Merkel waren er a b s o l u u t tegen! Hij zou  er alles voor doen om het te voorkomen.

Verder zijn de leiders het volgende overeengekomen:

Nadere integratie met hechtere politieke unie

Daarnaast gingen alle leiders van de 27 EU-lidstaten akkoord met nadere integratie richting een begrotingsunie en een politieke unie. In een volgende top worden deze ideeën verder uitgewerkt. (NRC)

Ook dit zou a b s o l u u t  niet gebeuren volgens Rutte.

Ik ben er niet op tegen, al die kleine landjes in Europa zouden zich wat meer moeten verbinden tegen de grotere machten die aan het opkomen zijn. Wat zijn we afzonderlijk vergeleken met landen als de VS, China, India, Brazilië of Rusland? Niets. Dus sla die handen ineen.

Waar ik erg om moet lachen is dat de liberaal Rutte zo standvastig was met het een in Nederland beweren en na een bijeenkomst in Brussel zo vol overtuiging het andere beweert. Alsof hij het zelf heeft bedacht en voor elkaar heeft gekregen.

11 gedachten over “Rutte draait als blad aan de boom bij ECB-oplossing”

 1. Hoewel Rutte na vandaag het in alle toonaarden zal ontkennen (Terwijl D66 CDA en PvdA Rutte als hun grootste EUROPA vriend zullen beschouwen) moet hij toch echt uitleggen wat het verschil is tussen:
  1] Rutte in TK 23/5: “Ik voel niks voor het invoeren van de mogelijkheid om rechtstreeks uit de EFSF of het ESM banken te herkapitaliseren.”
  2] Rutte die op 28 juni toestemt in rechtstreekse herkapitalisatie

  en tevens:
  1] zonder dat de nationale overheden hier tussen zitten. (! zie hieronder)
  2] souvereiniteit niet opgeven.

  Daarnaast had geen mandaat van de Tweede Kamer voor deze actie die hij eergisteren heeft toegezegd dit soort beslissingen niet te nemen.

  Onder de bestaande regels van het ESM moet een gekwalificeerde meerderheid van 85% goedkeuring geven aan leningen voor soevereine staten en is een lening alleen rechtmatig wanneer de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank vinden dat de financiele stabiliteit in de eurozone op het spel staat.

  Op basis van wat er donderdag tussen de eurozoneleiders werd overeengekomen, zouden banken direct toegang krijgen tot het ESM, zonder dat de nationale overheden hier tussen zitten. De overeenstemming hierover is een grote concessie die Duitsland heeft gedaan, omdat de grootste economie van de eurozone eerder tegen elke poging om banken direct uit de noodfondsen te laten lenen was.

 2. De man is zo flexibel als een elastiekje, gelukkig drogen die snel uit en breken ze.

 3. Dit is het typische gedrag van de serieleugenaars dat VVD de afgelopen decennia vertonen.
  Soms heb ik ze binnen paar uren gezien en gehoord het tegenovergestelde beweren van wat ze net hadden gezegd. En vervolgens weer andersom.

  Het hoogste cultuur van het in serieliegen.

  Het is altijd met de sterke wind meedraaien en naar de pijpen van de sterkste dansen en tevens voor het auditorium lullen wat de toehoorders willen horen. Net een windhaan.

 4. EU bruger verplicht een huis in SPANJE….Met AFTREKBARE Hypotheek. Geen geld aan de spaanse BANKEN dus, maar naar de OORZAAK, de spaanse huizen

  Dat is dan ons pensioen…..verplicht naar europa …we moesten toch ? komt dan ook weer goed met de banken …reiskosten ook aftrekbaar ?? stem vvd

 5. Stef Blok liegt of weet nog niet wat de impact is van het meegaan met de andere staatshoofden van zijn politiek leider

  De unanimiteit zat juist in de oude regels en die is door de instemming van Rutte vervallen
  Er is dus sprake van een nieuwe situatie.

  VVD
  Met het resultaat van de EU-top en de voorwaarden die gesteld zijn aan leningen aan Spaanse banken, ‘valt goed te leven’. Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok vandaag.

  ‘De VVD wilde geen politieke unie à la het plan van Van Rompuy. We willen ook geen eurobonds. Wat we wel wilden is strenger EU-toezicht op de banken en dat is uit de top gekomen. Zodra het EU-toezicht geregeld is, en dat zal nog een tijd duren, is rechtstreekse steun aan Spaanse banken onder strenge voorwaarden en met unanimiteit mogelijk. Met dit pakket maatregelen is daar goed mee te leven. Wij hebben altijd gezegd dat lenen onder strenge voorwaarden mogelijk is. Het is in het Nederlands belang om faillissementen van banken in Spanje te voorkomen’, zei Blok tegen het ANP.

  De unanimiteit zat juist in de oude regels en die is door de instemming van Rutte nu juist vervallen

 6. Door onze machtsgeile DEMISSIONAIRE MP zullen onze kinderen de rest van hun leven moeten bloeden voor de mediterane hobby: Belasting Ontduiken!

 7. En ook dit hoort tot de nieuwe mogelijkheden:

  BRUSSEL (AFN) – De Europese noodfondsen EFSF en ESM zullen pas staatsobligaties van bijvoorbeeld Spanje of Italië opkopen als die landen daarom vragen. Dat meldden functionarissen in Brussel vrijdag in een toelichting op de beslissingen die de leiders van de eurozone in de nacht op vrijdag hebben genomen.

  Het EFSF en het ESM kunnen deelnemen aan veilingen van staatspapier, of al eerder uitgegeven leningen opkopen op de secundaire markt. ,,De fondsen zullen op een flexibele en efficiënte manier worden ingezet om de markten te stabiliseren”, aldus een van de de functionarissen.

  De interventies van de noodfondsen zullen worden uitgevoerd door de Europese Centrale Bank. Die zal alleen als tussenpersoon voor de fondsen optreden.

 8. Het is onmogelijk voor Nederland om zonder steun van een sterke bondgenoot tegen Duitse beslissingen in te gaan. Buigen voor de politiek-economische realiteit is niet erg, zelfs alleen maar verstandig. Het zou ook verstandig zijn om dat aan de Nederlandse kiezers duidelijk te maken. Maar de huidige draaien die hij maakt en de leugens die de VVD verkondigt, maken dat de politiek steeds minder vertrouwd wordt. Nog altijd verwacht de burger enigszins objectieve informatie van een premier en niet alleen holle retoriek ten behoeve van partijbelang.

 9. @7
  Het merkwaardige is dat zijn kabinet net zo’n brede basis heeft als voordat de PVV zich terugtrok, nee zelfs een zeteltje meer (CU+D66+GL=25)..

Reacties zijn gesloten.