Het neerstorten van de Russische Metrojet A321 in de Sinaï vorige week zaterdag, is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een bomexplosie aan boord. Dat blijkt volgens de Britse krant The Independent uit de zwarte doos van het toestel. Op de opname is duidelijk een explosie te horen. Een andere oorzaak kan nu vrijwel uitgesloten worden.
Het lokale affiliaat van ISIS had de aanslag al eerder opgeëist, maar die claim werd aanvankelijk met veel scepsis ontvangen. Het lijkt nu echter toch waarschijnlijk dat de groep er in is geslaagd op de luchthaven Sharm el-Sheikh een bom aan boord van het toestel te smokkelen.
Een aanslag door ISIS plaatst Poetin voor een lastig dilemma, wat ook de geïrriteerde reacties van Rusland op eerdere speculaties over een aanslag verklaart. Poetin heeft in de burgeroorlog in Syrië nadrukkelijk partij gekozen voor de Syrische president Assad en voert sinds enige tijd bombardementen uit op ISIS en andere organisaties die zich verzetten tegen Assad. In Rusland bestaat veel steun voor dat optreden, maar dat zou snel kunnen veranderen indien Russische burgers indirect het slachtoffer worden van de aanvallen op ISIS.
Daar komt nog bij dat het militaire effect van de bombardementen tegenvalt, wat vooral te wijten is aan de gebrekkige moraal en de inefficiëntie van het reguliere Syrische leger. Luchtaanvallen zijn uitsluitend effectief wanneer ze gesteund worden door bondgenoten die op de grond effectief het vuile werk opknappen. De Amerikanen beschikken met de Koerdische milities van de YPG in het noorden van Syrië over dergelijke bondgenoten, de Russen niet. De inzet van Russische grondtroepen staat Poetin echter als een nachtmerrie voor ogen. De Russische bevolking herinnert zich de catastrofale interventie in Afghanistan maar al te goed en voelt er weinig voor zich in Syrië in een vergelijkbaar moeras te begeven. Poetin kan een aanslag niet geruisloos laten passeren, maar zal er ook weinig voor voelen de populariteit van zijn regime op het spel te zetten door grondtroepen naar Syrië te sturen.
Update: een Britse passagier heeft tegen de pers verklaard dat ‘iemand in een militair uniform’ aanbood hem tegen betaling van een omkoopsom door de veiligheidscheck te loodsen.