Russen woedend op Charlie Hebdo

Rusland is woedend op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Het tijdschrift publiceerde na het neerstorten van het Russische passagiersvliegtuig in de Sinaï, ruim een week geleden, twee – inderdaad nogal smakeloze – cartoons die in Rusland in verkeerde aarde vielen. Op de eerste cartoon vallen de brokstukken van het vliegtuig op een jihadist, met daarboven de tekst: “De Russische luchtmacht intensiveert haar bombardementen”. Op het tweede cartoon staat een menselijke schedel, met de tekst: “De gevaren van goedkoop Russisch”, een verwijzing naar de goedkope vluchten die Russische vliegtuigmaatschappijen aanbieden. b7115419bec04dac93e9c69d632fecdf_18

Het neerstorten (of neerhalen) van het vliegtuig is in Rusland hard aangekomen en de grove grollen van Charlie Hebdo worden dan ook niet op prijs gesteld. De cartoons waren gisteren trending op Russische sociale media. Ook het Kremlin liet zich niet onbetuigd, een woordvoerder van de Russische regering noemde de cartoons “pure blasfemie” en verklaarde dat dergelijke bagger niks met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.

De woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg zich op Facebook af “of er nog steeds iemand Charlie is”, een verwijzing naar de aanslag op Charlie Hebdo eerder dit jaar. De catchphrase “Je Suis Charlie”werd toen door veel mensen gebruikt om hun solidariteit met Charlie Hebdo tot uitdrukking te brengen. De post op FB kreeg binnen de kortste tijd 4500 “likes”.

De Franse regering heeft op de Russische protesten gereageerd door te verklaren dat het in Frankrijk iedereen vrij staat haar/zijn mening te uiten.

Bron: Al Jazeera