Ruim 3700 mensen gearresteerd tijdens demonstraties in Iran

Bij de betogingen en rellen van de afgelopen tijd in Iran, zijn volgens officiële cijfers in totaal ruim 3700 mensen gearresteerd. Dat is veel hoger dan het cijfer van 1000 arrestanten waar tot dusverre van uitgegaan werd.

De woede is vooral gericht tegen de aanhoudende bezuinigingen en de verslechterende economische situatie. Ook over de buitenlandpolitiek van het regime bestaat de nodige onvrede.  Mensen zien niet goed in waarom zij offers zouden moeten brengen, terwijl het regime kostbare oorlogen voert in Syrië en Irak. Inmiddels heeft de regering de situatie weer onder controle, maar onderhuids blijft de onvrede smeulen.

Bij de betogingen zijn 22 doden gevallen. De meeste arrestanten zouden inmiddels weer vrijgelaten zijn, na beloofd te hebben hun leven te zullen beteren.

De regering heeft Saoedi-Arabië, Israël en de VS de schuld gegeven van de onlusten, maar dat is natuurlijk onzin. Uiteraard zouden genoemde landen graag een regime change zien in Iran, maar de betogingen waren het resultaat van binnenlandse verhoudingen/problemen, niet van ‘imperialistische interventies’.

Bron: Al Jazeera