“Rousseff weg, dan kunnen alle onderzoeken corruptie stoppen”

[noot krapuulredactie: Inmiddels is Romero Juca afgetreden]
In de Braziliaanse krant Folha de São Paulo werden op 23 mei 2016 opnames gepubliceerd van een telefoongesprek tussen toenmalig senator, nu minister van planning, Romero Jucá en een hoge ambtenaar van het overheidsbedrijf Petrobras, waarin ze de afzetting van president Dilma Rousseff bespreken als enige manier om het corruptieonderzoek tegen henzelf te kunnen stoppen.

In de loop van maart 2016, enkele weken voor de schorsing van president Rousseff, had huidig minister van planning Romero Jucá een gesprek van 75 minuten met Sergio Machado, een hoge ambtenaar van Petrobras, het Braziliaans overheidsbedrijf voor petroleum.

Daarin bespreken ze de strategie om Rousseff af te zetten. Die afzetting beschouwen ze in dat gesprek als de enige manier om het onderzoek naar corruptie in Petrobras stop te zetten. Minister Jucá en ambtenaar Sergio Machado zijn hoofdverdachten in dat onderzoek. Tijdens hun gesprek overlopen ze ook de rol van de legerleiding.

Een ‘nationaal pact’ voor de afzetting
De uitgeschreven teksten van deze gesprekken werden gepubliceerd door de Folha de São Paulo. Ze staan vol met bezwarende uitspraken voor de betrokkenen zelf en voor de echte doelstellingen van de afzettingsprocedure tegen Rousseff.
Jucá heeft het onder meer over een ‘nationaal pact’ van alle instellingen om ‘het corruptieonderzoek’ te ‘doden’ eenmaal Rousseff is afgezet, omdat “(de afzetting) zal de druk eindigen van de media en andere sectoren om met operatie Car Wash1 door te gaan”… “Ik ben hierover in contact met de generaals. Zij zijn het hier mee eens, ze zeggen dat ze het zullen garanderen… ze volgen de Beweging van Landloze Boeren2 op de voet.”

In hetzelfde lange gesprek heeft Jucá het ook over de rechters van het Hooggerechtshof die aan zijn kant staan. Dit is de instelling die moet oordelen over de grondwettelijkheid van de afzettingsprocedure tegen Rousseff. “Slechts een klein aantal van hen” staat niet achter ons, aldus nog Jucá. “Deze sch….rij gaat immers niet stoppen, zolang zij niet weg is.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be