Rosenthal’s waarschuwing over nieuwe EU-grondwet 3.6

Wat zijn ze nu weer aan het bekokstoven? Alweer de grondwet van de EU wijzigen?
Het blijkt een voorstel te zijn van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, een collega van Rosenthal:

Westerwelle vindt onder meer dat de Europese burgers hun Europese president zelf moeten kunnen kiezen. Hij pleit voor een nieuw debat over een ”echte” Europese grondwet om de nationalistische tendenzen in de unie tegen te gaan. Hij nodigde meerdere EU-landen uit voor een eerste discussie, waaronder dus ook Nederland.

Rosenthal vindt het maar niks, hij ziet natuurlijk geen nationalisme, weet niet eens wat het is vrees ik, maar een kopje thee is altijd leuk:

”Ik ben bereid over alles en iedereen te praten”, aldus Rosenthal. De bewindsman reageerde terughoudend op de voorstellen van zijn Duitse collega Guido Westerwelle.

Praten over alles en iedereen, jaja, behalve over de drek in het landje hier, en hij wil daarom liever maar vér buiten de EU kijken:

Volgens Rosenthal is het op dit moment belangrijker dat de EU zijn blik naar buiten richt, bijvoorbeeld naar de opkomende economieën. ”Voor je het weet zijn we alleen weer met onszelf bezig”, waarschuwde de bewindsman.

Rare flapdrol.

18 gedachten over “Rosenthal’s waarschuwing over nieuwe EU-grondwet 3.6”

 1. Het Verdrag van Lissabon is een wangedrocht. Daar zijn voor- en tegenstanders het over eens. De voorstanders hebben het verdrag geaccepteerd, omdat ieder ministapje er eentje is, maar ze waren er in het algemeen weinig gelukkig mee. De tegenstanders zijn sowieso tegen, het doet er niet toe waar het over gaat. In ieder geval betekent het dat het onmogelijke compromis dat het Verdrag van Lissabon is, snel weer op de schop moet.

 2. @2: Abdul:

  Wat een raaaaare propagandafilm. De hele boel is een van de pot gerukte doorgedraaide kolerezooi.

 3. @1: Sjaax:

  Weet echt niet wat al die verdragen inhouden hoor. Weet ook helemaal niet of ik vóór iets of tegen iets ben. Beperk me maar tot die dingen die er gebeuren.

 4. Als ik dat inderdaad nogal rare propagandafilmpje goed begrijp, willen de opkomende industrieen China, India en Brazilie een vrouw uit Europa aanvallen, maar op het laatst gaan de Shaolin monnik, de hindoe en de capoeira danser in een kring van EU-sterren zitten… Hieruit moet ik dus concluderen dat de EU de opkomende economien wil absorberen. Dus over enkele jaren wordt de EU met China, India en Brazilie uitgebreid? Tenslotte; the more we are, the stronger we are… Dus eigenlijk is het filmpje nogal oorlogszuchtig, terwijl de EU toch ooit was opgericht om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen…

 5. De mooie vertolking over het kiezen van de president en het tegengaan van nationalistische tendensen probeer ik nog te rijmen met die andere doelstelling voor een nieuwe EU grondwet: efficiëntere beslissingsstructuren . omdat er nieuwe machtscentra in de wereld zijn gekomen, de besluitvorming binnen de EU vergemakkelijken om de financiële veiligheid van de lidstaten te garanderen.
  Democratischer gaat het er nog niet van worden vrees ik.

  @7 Rosenthal en de maker van het propagandafilmpje zijn het wel met elkaar eens.

  ”Voor je het weet zijn we alleen weer met onszelf bezig”, waarschuwde de bewindsman.
  Rare flapdrol.

 6. Die grondwet komt er niet. Te veel landen zijn er tegen.
  De EUSSR is in coma.

 7. De EU-president kiezen bij algemeen kiesrecht – een goed idee. Waarom?
  Dat geeft die persoon veel meer gewicht dan de huidige misdienaar van de Europese Raad, de “president” Herman van Rompuy.
  Als je meent, dat Europa het fascisme in Hongarije moet tegenhouden, de corruptie in Griekenland afschaffen, een afglijden naar theocratie in Turkije tegengaan, eerlijke concurrentie mogelijk maken tussen roeming-aanbieders, Amerikaanse oorlogsavonturen zoals die in Irak tegenhouden en het Rijnlandse model verder ontwikkelen, enzovoort, dan moet dat Europa ook het een en ander te zeggen krijgen en moetn wij meer over Europa te zeggen krijgen.
  Simpel, niet?
  Dus je kunt kiezen tussen twee (en niet meer) dingen: Ofwel je doet mee en je helpt Europa te democratiseren, ofwel, je keert terug naar de nationale staten van de vorige eeuw. Dat laatste kost een beetje veel welvaart, maar dat moet je ervoor overhebben.
  Gelukkig kan ik nog makkelijk inburgeren in normale Europese landen, als het laatste zou gebeuren. Maar Henk en Ingrid zijn de klos. En niemand durft het ze te vertellen.
  Alleen wij.

 8. Een Europese grondwet moeten we niet willen met z’n allen. Stap 1 de euro is al genomen en kan, blijkt nu met hangen en wurgen in Griekenland, voorlopig blijven bestaan. Stap 2 is dan die grondwet. Maar stap 3 is veel enger. Door al die honderden partijtjes van links tot rechts in Europa gaat het moeilijk worden om verkiezingen te organiseren voor een – wat ze uiteindelijk toch willen- Europese President. Voor het “kiezersgemak” worden er gewoon twee richtingen aangeduid zoals in de VS. Conservatief en progressief democratisch of zoiets. Rechts en links. Net als in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

  Ik moet er niet aan denken!! En zeker niet zo vlak voor het slapen gaan. 👿

 9. @10: Huib:

  Het omgekeerde is eveneens waar: Europa kan zo zelf makkelijker oorlogen beginnen, het Rijnlandse model verder om zeep helpen, een president met de “sleutel van de atoomknop” hebben, etcetera, want nu immers “gelegitimeerd” door het Volk.

  Ik heb in een aantal EU-landen gewoond, maar vind het nergens “normaal” meer eigenlijk, ook nooit normaal gevonden. Er is op wereldschaal een grote beweging gaande naar fascisme, als mensen onder druk komen te staan, gaan ze juist naar rechts en nog verder naar extreem-rechts voor “hulp”, en dat is in heel sexy Europa zo.

 10. @8: Witte Duif:

  Nee, ik denk ook dat het niet democratischer zal worden, juist niet zelfs. Naarmate structuren groter worden, voelen mensen zich er minder mee verbonden. De nieuwe “echte”grondwet zal mensen verder doen vervreemden van democratie en politiek.

  Ik zou zelfs durven stellen dat het project “Europa” nationalisme heeft aangewakkerd, angstige mensen die geen overzicht meer hebben over hun situatie maken hun belevingswereld kleiner om te “overleven”. Dat is op individuele schaal zo, en ook groter.

 11. #6 Roi @ n.a.v. filmpje. `Ze zijn met dat ding gestopt, hier kan je de reden lezen:’.

  Kun je nagaan hoeveel EU gemeenschapsgeld er weer over de balk is gesmeten met zo’n slechte propagandaspot. Die reclamegasten zijn niet goedkoop.

 12. @11 Roi,

  Naarmate structuren groter worden, voelen mensen zich er minder mee verbonden. De nieuwe “echte”grondwet zal mensen verder doen vervreemden van democratie en politiek.

  Ik denk dat je met aangehaalde frase een angst van veel mensen goed hebt verwoord.

  Maar die angst is grotendeels een fobie (onterechte angst).
  Ten eerste gaat een ‘nieuwe’ grondwet niet over iets groters, maar over dezelfde EU waar we nu al in zitten.
  Ten tweede is de ontwikkeling dat er op economische gebied steeds globaler opererende ondernemingen komen. Die multinationals hebben ongelooflijk veel macht en invloed. Daar kunnen de oude kleine natiestaten veelal niet tegenop. Alleen de allergrootste zoals de VS kunnen door wetgeving nog wat tegenwicht bieden. En in beginsel zou de EU dat ook kunnen. Maar dan moet de EU wel dringend democratischer worden.
  Dus door het vasthouden aan de oude natiestaten – wat is bijvoorbeeld de inbreng van Luxemburg tegenover de multinationals? – wordt de invloed van de burger steeds kleiner.

 13. In vervolg op #15:

  Het begrotingspact dat begin maart door de EU werd aangenomen, staat in het teken van het ‘autoritaire kapitalisme’ dat door de IJzeren Dame werd beleden. Maar de bezuinigingen die hierin worden voorgestaan, worden niet meer worden gedicteerd door democratisch gekozen regeringen, maar door de financiële markten, aldus een Zweedse commentator Olle Svenning.

  Bron: http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1612591-een-overwinning-voor-margaret-thatcher

  Echt een goed artikel naar mijn bescheiden mening.

 14. Verder is bekend dat tienduizenden Nederlandse jongeren in de jaren 70 en 80 na afronding van hun schoolopleiding naar Israel trpkken om on een kibboets te werken. Voor de arbeidersbeweging in Nederland was Israel een fatsoenlijk democratische socialistische staat. Plus voor Christenen een bedevaartsplaats. Daarom de grote steun van Nederland aan Israel.

 15. #17 Mozes! Wat een belachelijk verhaal. Alleen een paar gristenfuno’s uit de polder werkten in een kibboets.
  Er is per hoofd van de bevolking helemaal geen grote steun voor Israël van Nederland, zou je willen, bij socialisten nog minder, zie SP, die `steun’ bestaat slechts in je hoofd.
  Kun je misschien even uitleggen waaraan jouw land die `steun’, zeg maar ontwikkelingshulp, verdiend zou moeten hebben?

Reacties zijn gesloten.