Rode Robin Hoods bezorgen blauwe envelop bij belastingontwijkers



Verkleed als Rode Robin Hoods leverde een groep activisten gisteren een grote paarse envelop af bij het Amstelgebouw vlakbij station Amsterdam Amstel. In dit gebouw zijn maar liefst 2000 brievenbusbedrijven gevestigd. Dit was een symbolische belastingaanslag voor de 20.000 bedrijven in Nederland die hier alleen op papier zijn gevestigd om elders miljarden belasting te ontwijken.

Tekst en beeld door Renate Klinkenberg

Een reusachtige envelop van de belastingdienst, geadresseerd aan de brievenbusmaatschappijen gevestigd op Prins Bernardplein 200. Zo vroegen de actievoerders aandacht voor belastingontwijking en wilden ze duidelijk maken dat het geld moet worden gehaald waar het zit.

Dagelijks vertellen politici ons dat iedereen moet inleveren omdat het crisis is.

Maar dit geldt niet voor de multinationals die via brievenbusconstructies miljarden euro’s wegsluizen naar belastingparadijzen. Jaarlijks lopen Europese staten hierdoor 1000 miljard euro mis.

Met dit geld kunnen we de asociale bezuinigingen op zorg, onderwijs en andere diensten in Nederland, maar ook in Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland schrappen.

Op weg naar de actie met de grote paarse envelop, in de trein en op het station, bleek dat veel mensen een grondige hekel hebben aan de belastingdienst en dat ze het oneerlijk vinden dat multinationals weinig belasting betalen. Enkelen sloten zich spontaan aan om mee te demonstreren, zodat de groep groeide tot zo’n vijftig mensen.

Bij het Amstelgebouw leidde activist Frank de actie in: ‘Met deze pan heb ik lucht gebakken toen in 2000 World Online de beurs opging, nu maak ik er protestmuziek mee tegen belastingontwijkers in dit pand.’ Onder veel kabaal van pannendeksels werd geroepen: ‘Haal het geld waar het zit, belast de rijken!’

Ewout van de campagne ‘Haal het geld waar het zit!’ hield een toespraak, verkleed als Rode Robin Hood. Hij vertelde dat Intertrust in het gebouw gevestigd is: een bedrijf dat multinationals aan een Nederlands adres helpt zodat ze gebruik kunnen maken van de gunstige belastingvoorwaarden waarmee ze miljarden aan belasting ontwijken.

Met de demonstranten in zicht, sloot de beveiliging van het gebouw onmiddellijk de draaideuren. Toen de Rode Robin Hoods de envelop met een ‘Belasting-aanslag namens het Volk’ wilden overhandigen, gaf er niemand thuis. Dat was voorspelbaar: de 2000 bedrijven die daar zogenaamd gevestigd zijn, zijn dat vooral op papier. Vanuit een raam werd de groep wel bekogeld met gebruikte theezakjes.

Veel mensen denken bij belastingparadijzen aan tropische eilanden zoals Bermuda. Maar ook het regenachtige Nederland is een belastingparadijs. Daarom werd een palmboom geïnstalleerd waaronder een zakenvrouw neer streek die koelte werd toegewuifd door een loonslaaf: een minibelastingparadijsje aan de Amstel.

Toen duidelijk werd dat de bedrijven niet wilden praten, werd het Amstelgebouw in een klaagmuur veranderd. Demonstranten plakten honderden post-its en stickers op de ingang met suggesties waar we het geld moesten halen om de bezuinigingen af te wenden, en welke mooie en nuttige dingen we verder daarmee konden doen: ‘Stufi behouden’, ‘Beter openbaar vervoer’, ‘Sociale huurwoningen voor iedereen’, ‘Beter onderwijs’, ‘Stop neoliberale bezuinigingspolitiek’, ‘Zonnepanelen’, ‘Doe ff sociaal’ en ‘Investeren in zorg’.

Af en toe kwamen er werknemers uit het gebouw gelopen, die werden geïnformeerd over de actie. Zo’n twintig mensen sympathiseerden en bleven staan kijken.

Aangezien de groep de belasting niet konden innen, volgt binnenkort een aanmaning. Wij gaan de crisis niet betalen, laat dat de belastingontwijkende multinationals maar doen.

Zie de foto’s van de actie op de facebookpagina van ‘Haal het geld waar het zit!

Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: Renate Klinkenberg.

3 gedachten over “Rode Robin Hoods bezorgen blauwe envelop bij belastingontwijkers”

  1. Dat ontduiken van die internationale corporaties moet nu echt stoppen. Deze belastinginkomsten moeten per direct gebruikt worden om een lastenverlichting voor de burger te creeeren.

  2. De kans dat die bedrijven überhaupt een echte vestiging met echt personeel in Nederland hebben is klein, dus ze mogen van mij ook wel weg.

    Overigens wel na het betalen van de (achterstallige) belasting. Daarna sodemieteren ze maar mooi op, terug naar het land van herkomst, want 10 tegen 1 dat men daar ook last van de crisis heeft en de burgers de lasten mogen dragen.

Reacties zijn gesloten.