Rio krijgt afvalprobleem niet onder controle

Daags voor de start van de Olympische Spelen kampt Rio de Janeiro nog steeds met tonnen onverwerkt afval en sterk vervuilde waterlopen. Volgens de overheid werd 55 procent van de vervuiling weggewerkt. Milieuactivisten zijn sceptisch.

De Olympische Spelen gaan op 5 augustus van start in Rio de Janeiro. De kans om dit event aan te grijpen en een verregaande schoonmaak door te voeren van de iconische baai van Guanabara is verloren.

Het wegwerken van het vervuilde water in de lagune was nochtans een van de beloftes waarmee Rio de zomerspelen van 2016 kon binnenhalen.
Politieke leiders

Het wordt stilaan een nationale traditie om sanitaire hygiëne nooit als een prioriteit op de politieke agenda te plaatsen. Vandaag heeft slechts de helft van de Brazilianen toegang tot stromend leidingwater.

“Het milieu betaalt geen belastingen en kan niet stemmen”, zegt bioloog en wateractivist Mario Moscatelli. “Daarom zijn de politieke leiders van ons land en de gemeenschap er amper mee begaan.”

Het Olympische Park werd opgebouwd aan de westkant van Rio, grenzend aan de kusten van de lagune Jacarepaguá. Zelfs hier werd het water amper behandeld. “Vervuild water uit rivieren en stromen vloeit onophoudelijk in de lagune”, zegt Moscatelli. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be