Rijswijk zegt na rechtse leugencampagne bijeenkomst Palestijnse gevangenen af

Ik weet niet hoeveel mensen de BVR kennen. De BVR staat voor ”Beter voor Rijswijk”. Het is een lokaal partijtje in de Rijswijkse gemeenteraad. Het spant zich daar in om zwerfvuil van de straat te halen, de groenvoorzieningen te verbeteren en te zorgen dat iedereen overal voor één tarief in Rijswijk zijn auto kan parkeren. En, o ja, het wil ook dat  het asielzoekerscentrum in Rijswijk wordt gesloten. Te gevaarlijk waarschijnlijk. Die asielzoekers ook, met hun vreemde kookluchtjes en hun verontrustende, door overmatige testosteronproductie aangejaagde belangstelling voor onze blanke vrouwen en dochters.

Lijsttrekker van BVR is ene Braam. Deze week had Braam een echte zaak met landelijke uitstraling bij de hand. *) In een plaatselijk congrescentrum, ”Event Plaza”, zou van 8 tot en met 10 december namelijk een samenkomst plaatsvinden van de ”European Alliance in Defence of Palestinian Detainees” (Tehalif al-urobi al-munasra al-asra’ al-filastiniyin), een Palestijnse, in Duitsland gevestigde organisatie die de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen steunt.

De organisatie heeft de steun van diverse Palestijnse mensenrechtenorganisaties als Adalah en al-Haq, en naar verluidt ook van de Israelisch-Duitse advocate Felicia Langer. Zij is een Holocaustoverlevende uit Polen die in Israel haar sporen onder meer verdiende als verdediger van Palestijnse aangeklaagden en vice-voorzitter van de (toen bestaande) Liga voor de mensenrechten. Sinds 1990 woont zij in Duitsland, waar haar het ”Bundesverdienstkreuz” werd toegekend. Uiteraard zal het Rijswijkse congres ook worden bijgewoond door in Nederland wonende Palestijnen. Onder meer wonen er al tientallen jaren flink wat Palestijnse families in Vlaardingen en omgeving.

Raadslid Braam maakte zich echter grote zorgen.“Deze mensen steunen moordenaars en terroristen. Wij rekenen erop dat onze burgemeester in verband met een zeer hoog veiligheidsrisico de vergunning voor de conferentie intrekt. Het is te gek voor woorden dat er een conferentie wordt gehouden voor de bevrijding van een terrorist die volkomen terecht achter de tralies zit,” zegt hij. “Dit moet je niet willen in Rijswijk en Nederland.”

Braam doelde daarmee op één bepaalde naam, die van Marwan Barghouthi. Barghouthi is een hoge functionaris van al-Fatah die als hij zou kunnen deelnemen aan de Palestijnse verkiezingen moeiteloos tot president zou worden gekozen. Dat zal echter niet gebeuren, want Israel zal de pragmatische, gematigde en charismatische Barghouthi juist wegens dit ”Mandela effect” nooit laten gaan, ook al stond hij bij alle meest recente gevangenenruilen bovenaan het verlanglijstje. Israel heeft Barghouthi tot vijf keer levenslang veroordeeld wegens het feit dat hij een Palestijnse elite-eenheid aanvoerde tijdens de Tweede Intifada die het onder meer opnam tegen soldaten en kolonisten. Hij is nooit beschuldigd van door hemzelf gepleegde moorden. Hij heeft zich trouwens ook niet verdedigd, want hij achtte de Israelische rechtbank van Tel Aviv onbevoegd om zich volgens het Israelische recht uit te spreken over een conflict in de door Israel bezette gebieden.

Inderdaad staat het portret van Barghouti op de poster van de conferentie. Dit is de man die Braam bedoelt en die dus volgens hem een terrorist is die terecht achter de tralies zit. Hoe Braam dit weet, weten we niet. Waarschijnlijk heeft iemand hem getipt en heeft hij het vervolgens gelezen op de rechtse, zo ongeveer fascistisch-zionistische, rechtse site OpinieZ, waar ene Kees Broer, ook wel bekend als blogger Keesjemaduraatje, onder de titel ”Geheimzinnige Palestijnse conferentie in Rijswijk” links en rechts wat zaken rondstrooit die we sinds president Trump aan de macht is met een gerust geweten als ”fake news” kunnen aanmerken. Zo zou Barghouthi zijn veroordeeld om hij ”in Israel om zich heen stond te schieten een bom zou hebben gegooid”. Keesje heeft inderdaad nooit verschil begrepen tussen Israel en wat in de door Israel bezette Palestijnse gebieden gebeurt. Hij heeft bovendien echt de dikste duim van Nederland, waar hij naar believen feiten uit zuigt die hij als nieuws presenteert. Helaas wordt dat in dit land zelden afgestraft.

Nee integendeel, hij wordt bijgevallen. POWned nam zijn nieuws over, Jonet. een bedenkelijk rechts Joods internetkrantje deed dat eveneens en zette er zelfs de kop ”Haatcongres Palestijnen moet verboden worden” boven (Jonet haat alles wat Palestijns is). Andere rechtse sites volgden snel. Ook het blad van Wakker rechts Nederland, de Telegraaf, nam braaf de leugens en onzin over. Dit alles in het kader van dat het  hier ging om ”gevaarlijke terroristen, net nu Europa zo zijn best doet het terrorisme tegen te gaan. Met succes. Nog voor de alerte Braam van BVR zijn burgemeester een vraag had kunnen stellen besloot de exploitant van ”Event Plaza” de gebeurtenis af te zeggen. De Palestijnen moeten nu uitzien naar een andere plek, of met behulp van een advocaat Event Plaza dreigen met een kort geding wegens contractbreuk.

Het hele geval doet sterk denken aan alle opwinding over een Hamas conferentie die in april van dit jaar in de Doelen in Rotterdam zou worden gehouden. Ook toen een hoop lawaai op alle rechtse en zionistische sites van Nederland. Maar die conferentie ging door, en bleek niet van Hamas te zijn. Er was helemaal niets aan de hand. Dat was echter Rotterdam, en dit is Rijswijk. De plaatselijke politici en zaalexploitanten daar hebben duidelijk meer verstand van hondenpoep dan van het Midden-Oosten. Jammer dat de hetzes en haatpublicaties van zionisten en andere rechtse types met een voorkeur voor de verkeerde kant van de geschiedenis in deze achterlijke omgeving zo’n makkelijk succesje konden boeken. Een bijeenkomst voor Palestijnse gevangenen, van het soort als Barghouthi, of Amed Sa’dat die in 2006 door Israel werd gekidnapped uit een Palestijnse gevangenis (waar hij overigens ten onrechte vastzat en die nota bene door Europese troepen werd bewaakt), verdient beter. Dit zijn namelijk voor het grootste deel, ook volgens tal van mensenrechtenorganisaties, politieke gevangenen, geen terroristen.

*) Deze Braam was ook nr. 40 op de kieslijst van de PVV voor de Tweede Kamer eerder dit jaar. – red.
– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist