Reken er niet op dat de “democratie” het houdt in een land als Groot-Brittannië

Het open jachtseizoen op Jeremy Corbyn neemt steeds grotesker vormen aan. Maar dat zullen degenen die de jacht uitvoeren zelf niet vinden. Hier is een partijgenote van de man aan het woord die Joden de les leest dat ze wel “mainstream Jood” moeten zijn want anders zijn ze antisemiet (een bartjeschut doen, heet zoiets) en die met haar seber ook echt niet weet waar ze het over heeft.

En dat is dan nog een Blairite Labourtype. Wie het Torykabinet in actie ziet bekijkt een circusvoorstelling van pijnlijke proporties – moeten die dit land de Europese Unie uit geleiden?
Maar als de droevige vertoning dan toch in elkaar stort en Labour onder Corbyn de erop volgende verkiezingen wint – dan zullen we merken dat ook in Europa verkiezingen gewonnen dienen te worden door de Goedgekeurde Kandidaten.
Ik heb nog geen idee wie de Britse Pinochet zou kunnen zijn. De Chileense Pinochet kwam pas in beeld vlak voordat hij zijn staatsgreep pleegde. Allende, sociaaldemocraat zoals Corbyn, had hem net als opperbevelhebber van het leger aangesteld.
De Tories waren dol op Pinochet en dat was niet alleen omdat hij voor de Britsheid van de Falkland Eilanden opkwam.

Algemeen kiesrecht geeft het proletariaat wel het recht maar niet de macht te regeren. Dat was in de negentiende eeuw zo, het is nu niet anders.
Er zijn omstandigheden aan te voeren die tegen een heel Britse coup zouden kunnen werken.
Er zijn te veel variabelen die in de praktijk misschien geen variabelen hoeven te zijn om een fascistische staatsgreep tegen te gaan (die komt van het leger, niet van randgroepjes als UKIP of BNP).
Maar wat er nu gebeurt rond Corbyn looks like déjà vu all over again. Van een boek uit 1982 van een destijds links Labourlid, thans Blairite, Chris Mullin. A very British coup.
De televisiebewerking wijkt naar verluidt nogal af van het boek. Maar zie de toekomst van nu voorspeld in de jaren tachtig, toen Thatcher en Pinochet samen in het zadel zaten.


A very British coup, deel 1


deel 2


deel 3, slot