Reggaeklassieker du jour: I want it ital

Er was een tijd dat reggae weliswaar met het gebruik van het kruidige rokertje geassocieerd kon worden, maar waarin het niet het genre was voor de horecagelegenheden waar men het openlijk van onder de toonbank kon betrekken. Die waren er nog niet of nauwelijks. En er was een tijd waarin het niet (het softe werk natuurlijk) programmeerbaar was door de computerdeejays voor “een zonnige dag” die om zonnige klanken vraagt. Of dat soort radiomaken inmiddels ook weer voorbij is weet ik niet en hoef ik niet te weten. Dit associeer ik met eigen radiodagen waarin ik zelf zo’n rokertje al niet meer bij de hand had. Binnenkort meer.

De LP Statement is uit 1984, de 12″ dateert naar mijn weten uit 1985 (dat was althans het jaar waarin ik dit regelmatig draaide). Ital, moest ik ook maar achter komen, betekent: goed voor I & I – voldoend aan spijswetten bijvoorbeeld (vegetarisch). Ini Kamoze werd later geloof ik nog ergens mee bekend maar ik houd het hardnekkig bij het vroege werk dat wij dan tenminste draaiden.

You see I… a different I
I want it ital or else come off ma case
I want ital or else come out ma place

If you don’t like it you can bite it
But if ya do then deal with it
Now I don’t care what any one will do
To mine own self I must be true, wo

I want it ital

I’m not a man of many words no
I would prefer some action
Right now I’m ready for anything
Full up ya cup to da brim, wo

I want it ital

You see I peculiar I
If you don’t like it you can bite it
But if ya do then deal with it
Now I don’t care what anyone will do
To mine own self I must be true