De regering Merkel neemt geen afstand van de Bondsdagresolutie over de Armeense genocide. Eerder vandaag berichtte Der Spiegel dat Merkel zich van die resolutie zou distantiëren.
Het bericht heeft betrekking op een op 2 juni jl. aangenomen resolutie van het Duitse parlement, waarin de massamoord op Armeniërs door Turkije tijdens WOI wordt betiteld als ‘genocide’ (volkerenmoord). Nederlanders zijn niet de enigen met een onverwerkt verleden, ook de Turken kunnen er wat van. De resolutie leidde dan ook tot woedende reacties uit Turkije, waarbij president Erdoğan met zoveel woorden eiste dat de resolutie ingetrokken zou worden. Als klap op de vuurpijl ontzegde Turkije NAVO-partner Duitsland het recht gebruik te maken van de luchtmachtbasis Incirlik in het oosten van het land. Vanaf die basis worden luchtaanvallen op ISIS uitgevoerd, waarbij ook Duitse toestellen betrokken zijn.
Regeringswoordvoerder Steffen Seibert gaf een knap staaltje juridische scherpslijperij ten beste. Volgens Seibert heeft de regering niet het recht zich met de besluiten van een ander grondwettelijk orgaan – inclusief de Bondsdag – te bemoeien. Uiteraard onderschrijft de regering het in de motie uitgesproken morele oordeel, maar meer dan een aanbeveling is het volgens Seibert niet. Juridisch is de regering niet gebonden aan de resolutie – wat formeel correct is. M.a.w: leuk en aardig dat het parlement een resolutie heeft aangenomen, maar de regering is niet van plan daar in de praktijk consequenties aan te verbinden.