Rechtspraak voor iedereen is niet sexy

De rechtspraak loopt de komende jaren vast, schreef ik hier vorige week. Bij ongewijzigd beleid stijgt het aantal zaken de komende jaren van 1.9 miljoen naar 2.4 miljoen. Overigens komt er een draconische verhoging van de griffierechten aan. Veel burgers ontdekken na 1 juli dat hun geschil over een rekening, vergunning, bekeuring, aanslag of echtscheiding niet onder de vijfhonderd à duizend euro ‘vastrecht’ opgelost kan worden. Dan moet de eigen advocaat ook nog betaald worden. De deur naar de rechter klapt dus dicht. Conflicten los je zelf maar op, is de boodschap. Ook die met de overheid.

Rechters beseffen dat het onderwerp ‘griffierechten’ het politiek en publicitair aflegt. Neem de ophef over het persoonsgebonden budget. Daar horen tenminste rolstoelen bij, met echte slachtoffers. Toegang tot de rechter is helaas net zo’n sexy thema als toegang tot de kaakchirurg. Als het zover is hoopt de burger dat de behandelstoel er staat, maar tot dat moment steekt hij toch liever de kop in het zand. (Niemand steekt zijn nek uit voor de rechtspraak – Folkert Jensma, NRC)

12 gedachten over “Rechtspraak voor iedereen is niet sexy”

 1. “Ook de irritatie over minister Opstelten groeit. Als de Colijn van deze dagen beweert hij almaar dat ‘onder mijn gezag’ de rechtspraak toegankelijk zal blijven voor iedereen. ”

  Daarna keerde hij met rustige voetstappen terug naar zijn troon.

 2. Het tweede citaat, dat jullie hierboven brengen “De rechters beseffen…” is mij dan weer iets te “huilie huilie”. Men had het probleem misschien iets sexyer kunnen maken, er beter aandacht aan kunnen besteden, maar de vergelijking met het pgb is onzinnig. Dat kreeg zelf al amper de aandacht die het verdiende tussen alle andere onzinnige bezuinigingen. Als er al iets was, wat volgens mij over het geheel genomen de meeste aandacht kreeg, dan waren het immers de cultuurbezuinigingen. Die waren namelijk wel heel sexy…. En aan het eind van het liedje gaan alle bezuinigingsplannen gewoon door, protest of niet.
  😐

 3. Nederland was een prachtig land met een schitterend sociaal stelsel, werkelijk ongeëvenaard! Maar toen besloten werknemers, werkgevers, en ander parasiterend onwerkwillig gespuis, dat mooie stelsel gezamenlijk te misbruiken waardoor het schier onbetaalbaar werd.
  Hollanders zijn een dergelijk stelsel gewoonweg niet waard. Misbruik alom, te gek voor woorden gewoon. De “goeien” lijden idd nu onder de “slechten”, het is niet anders.
  Het is over met de navelstreng en Baarmoedertje Staat, en weer sappelen geblazen.

 4. 14-5-1948 Schreef:

  Het is over met de navelstreng en Baarmoedertje Staat, en weer sappelen geblazen.

  Behalve uiteraard voor de aftrekkers van de hypotheekrenten die het nationale budget op schaamteloze wijze uitvreten ten koste van huurders.

 5. #5 Daarmee bedoel ik uiteraard de grootmasturbanten van de hypotheekrenteaftrek. Was 14-5-1948 trouwens de oprichting van de VVD of die van Israël? 😆

 6. 14-5-1948 Schreef:

  @6: Als dat als suggestieve vraag bedoeld is: ik ben GroenLinkser.

  Ah een G-libberaal , vandaar je Halsemaniakale gekakel bij 14-5-1948 Schreef:

  n ander parasiterend onwerkwillig gespuis

  @4
  (

 7. @8: Nou nee, dat was meer bezien vanuit de historische context. In de jaren ’70, ’80 en deels ’90 zijn veel sociale voorzieningen bruut misbruikt door de samenleving in haar geheel. Werkgevers dumpten overtollige werknemers in de WAO, mensen die het woord “sollicitatieplicht” in de mond namen werden openlijk voor neo-nazi uitgemaakt, etc.
  Het systeem werd onbetaalbaar, en nu zitten we ermee. Het is letterlijk het misbruik dat het heeft genekt.

 8. 14-5-98,
  Groenlinksers praten nooit zo. Dat o.a een Halsema Groen-Links heeft vergiftigd betekent niet dat de achterban hetzelfde is. Hetzelfde als met de SP. De achterban van de SP bestaat voor de overgrote meerderheid uit mensen die zeer sociaal zijn en betrokken bij de zwakkeren in de samenleving.
  Je bent net zo Groen-Links als de paus protestant is. Je bent hardstikke rechts. Als je niet filosemitisch was zou ik denken dat je uit de stallen van de NVU was ontsnapt.

 9. Abdel alhazred schreef:
  “Behalve uiteraard voor de aftrekkers van de hypotheekrenten die het nationale budget op schaamteloze wijze uitvreten ten koste van huurders.”

  En natuurlijk ook geen kwaad woord van onze “neo-liberalen” over o.a de parasiterende reintegratiebedrijven en “sociale werkvoorzieningsbedrijven” die miljarden aan belastingeld hebben opgeslokt en waar werklozen nog slechter vanaf zijn dan ze al waren. Dat geld stoppen in omscholingscursussen zoals men dat vroeger deed en waar de kansen van werklozen aanzienlijk mee werden vergroot dat is natuurlijk een linkse hobby volgens hun.
  Wie hadden nu de meeste kans om aangenomen te worden? De werklozen die een omscholingscursus deden of de werklozen die via een reintegratiebedrijf of sociale werkvoorzieningsbedrijf kwamen?
  Zo zijn er wel meerdere rechtse hobby’s, maar laat het er hier maar bij.

 10. 14-5-1948 Schreef:

  mensen die het woord “sollicitatieplicht” in de mond namen werden openlijk voor neo-nazi uitgemaakt, etc.

  Je recente verschijnen hier, je woordkeus, zinsbouw en je ziohobbie in het Rosenthal toppic doen me denken aan ene K. van K, die vlak voor jou zijn intrede maakte en op dezelfde Israël-toppics reageert. Dubbele IP? (twee pc’s s in een thuisnetwerkje en het eindcijfer verschaft een nieuw IP-adres) Dubbel paspoort zal ook wel in orde zijn.
  En groenlinkser ben je niet. Een vette trol lijkt me waarchijnlijker! Alleen al je postings hierboven doen gemelijke trollerij vermoeden, want je reacties #4 en #9 slaan totaal niet op het onderwerp.

Reacties zijn gesloten.