Zal Rechts verantwoording af moeten leggen?

Steeds vaker voel ik boosheid en verontwaardiging over de stront die een heel volk over zich heen gegooid krijgt door deze ambtenaren, bestuurders, politici, bonusgraaiers, grootgraaiers, bankiers, om er eens een paar te noemen.
En deze laatsten niet alleen, maar sowieso al die rare lui die achter de worsten aanhollen en uit de vetpotten willen vreten, niks en niemand ontziend in hun vraatzucht. Ze gaan over lijken, letterlijk.

Willens en wetens worden we bedonderd, bestolen, gekleineerd en geschoffeerd. Je kan met onderzoeken aan komen zetten, andere meningen laten horen, met protestborden rondlopen, het maakt ze allemaal niks uit. Ze doen wat ze willen en hebben schijt aan andere meningen.

Al dat leed wat ze veroorzaken, zowel hier als bijvoorbeeld met de teruggestuurde “vreemdelingen”. Alle oorlogen die ze voeren, misselijk maakt het me.
Al dat gestolen geld, tientallen miljarden, “jammer hoor, beetje duurder geworden”. En ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Zou het?

Nee. Er komt natuurlijk een moment dat de mensen die het anders willen weer politieke en maatschappelijke invloed krijgen, Links zeg maar, de softies, de geitenwollen sokken, mensen met een hart voor de wereld en andere, integere mensen met oprechte bedoelingen. Daar zit hem natuurlijk gelijk de moeilijkheid: ook de huidige verziekers zullen zeggen dat ze o zo goed bedoelend waren. Gaan we dat geloven? Komen ze daarmee weg?

Toen Wereldoorlog nummer 2 voorbij was, had je hier bijltjesdag. NSB-ers werden kaalgeschoren, op karren rondgereden, er werd schande geroepen, met tomaten gegooid en zelfs mensen gevangen gezet en opgehangen.
Zoiets zou ik niet willen hoor, maar toch hè, maar toch… Ze kunnen hier toch niet zomaar mee wegkomen?

Wat denken jullie? Moeten we vergeven en gewoon verder gaan waarbij ze, zo vermoed ik, binnen de kortste keren weer zullen proberen de macht te grijpen?
En de zwijgende massa die het allemaal liet gebeuren, is die ook verantwoordelijk?

Ik weet met dit vraagstuk niet goed raad eigenlijk, vind wel dat er iets moet gebeuren met die lui, maar wil vanaf dag één fatsoenlijk blijven, want is dat juist niet wat het onderscheid maakt? Fatsoen versus onfatsoen?

33 gedachten over “Zal Rechts verantwoording af moeten leggen?”

 1. @1: Marcy:

  [ Ik wens jou, LeRoi, veel succes met het vinden van het antwoord op je individuele gewetensvraag. ]

  Dankjewel hoor 😉 Maarre, is het niet een wisselwerking tussen mijn individuele afwegingen en die van een land als geheel?
  Ik kan me goed voorstellen dat je, als je NSB-ers had gekend die bijvoorbeeld je familie aan hadden gegeven waardoor die allemaal vermoord konden worden, je wel degelijk de pek en veren en strontkar rond laat rijden.

 2. Uiteraard vergeven en diegene vervolgen en kaalplukken die zich via onze rug verrijkt hebben.
  Het is aan sociaal Nederland om ervoor te zorgen dat er geen klimaat meer wordt geschapen waarin
  de rechtseverhuftering kans ziet zich te manifesteren. (utopie).

 3. @2: Nexus:

  Ja, allemaal waar, en wat vind jij dan? Gewoon niks doen ?

  @3: JvdH: Nee, mijn ding ook niet. Maar sommigen mogen wat mij betreft wel eens een tijdje verplicht in de bijstand. Jaar of drie. Met teruggave van al het gejatte geld, en verder uiterst fatsoenlijke behandeling.
  Ik weet het, ben slecht.

 4. Rechts heeft nooit verantwoording af hoeven leggen. Dat kaalscheren van NSB-elementen was maar voor de Bühne, een paar jaar jaar later stonden ze alweer op de loonlijst voor de BVD, (vh NVD) want de Nationale Strijd tegen het Communisme vereiste elke gemotiveerde mankracht.

  Wat je zegt:
  ` Links zeg maar, de softies, de geitenwollen sokken, mensen met een hart voor de wereld en andere, integere mensen met oprechte bedoelingen’
  waren jaren zestig en zeventig hoogst staatsgevaarlijk. Ben ervaringsdeskundige. Pacifisme, stel je voor! Het idéé alleen al, dat niemand nog zou willen vechten voor het Amerikaans imperialisme, linkse ondankbare honden die teerden op de vrijheid die de Yankees ons hadden `verschaft’ met `gratis’ Marshall-hulp op de koop toe.
  Laat rabiaatrechts daar eens verantwoording over afleggen, over die misselijke framing van goedwillenden en vredelievenden indertijd!

 5. @7: Abdul:

  Ja, toen waren wij verdachten, en nu ook weer. Links moet gewoon altijd zo snel mogelijk kapot.

 6. Ik wens mijn ergste vijanden nog niet de dood.
  Daarover hebben wij niet te beslissen.
  Maar wel ter verantwoording roepen.
  En indien schuldig, helemaal kaalplukken, en hun met een minimum loon, voor de rest van hun leven, veroordelen.

 7. #8 Roi: `Links moet gewoon altijd zo snel mogelijk kapot.’
  Mee eens, ik zou zeggen: Reactionair vet moet altijd boven drijven.
  Rechts = van oudsher slechte verliezer.
  Dat zag je bv. bij SP 8 jaar geleden, na méér Kamerzetels dan de PVV ooit gehad heeft, toch geen regeringsinvloed. Raar! Wat ze ondanks alles siert is dat ze daar tot op heden nooit slachtofferig over zaten te mutsen, of op infantiele wijze eisen dicteerden, zoals het perverse Wildersblok met z’n `anderhalf’ miljoen.

 8. Eng artikel? Nee niet echt, geloof ik. Ik kan me de vraag wel indenken. Ik vind hem ook heel legitiem, wat gebeurt er als rechts omvalt? Waarschijnlijk niets.

  Ik snap het dilemma van Le Roi wel, dat heb je als weldenkend mens. Als mensen je iets hebben aangedaan en je doet niets terug lachen ze je uit, als je halfwas iets terug doet, dan lachen ze je ook uit. Behandel je ze net zoals ze jou hebben behandeld, ben je net zo erg als zij. Ik begrijp de hele denkweg. Maar helaas ook ik heb er geen pasklaar antwoord op.

  Ook ik vind bijltjesdag geen oplossing, net als wat ik uit LRD zijn stuk meen te lezen. Het gaat er om hoe degenen die er een bende van hebben gemaakt ter verantwoording worden geroepen maar dat er geen bijltjesdag komt.

 9. Balkenende heeft ons met leugens oorlogen binnengerommeld. Zou van mij gewoon naar de gevangenis in Scheveningen mogen. Gaat niet gebeuren. Integendeel.

 10. Even algemeen:

  Wat doen we met onze boosheid? Mijn idee is _juist_ geen agressie, want ik ben er stellig van overtuigd dat geweld altijd geweld oproept.

 11. Kaalscheren werd gedaan door heldhaftige types die na 5 mei 1945 alsnog in het verzet gingen omdat ze boos waren op meisjes die iets hadden gehad met Duitse soldaten. Seksisme, niets nieuws onder de zon.

  En verder komt er geen omwenteling waarbij rechts verantwoording heeft af te leggen. De PvdA zal hoe dan ook blij zijn weer mee te mogen doen en een coalitie zonder de VVD zit er bijna niet in als de peilingen kloppen. Hun achterban vindt pas echt alles prachtig.

 12. @15
  Scheveningen is er voor degenen die de bombardementen van de Humanitair Ingestelden over hun bevolking hebben afgeroepen – of de bommen nu gegooid zijn of niet: de misbare staatshoofden, of het nu Liberia of Soedan is, Servië of Libië. Bush, Blair, Balkenende en de rest bepalen wie daar komen te zitten – zij in geen geval.

 13. @17: arnold:

  [ En verder komt er geen omwenteling waarbij rechts verantwoording heeft af te leggen. ]

  Daarbij is “being accountable” waarbij deze uitdrukking ergens het midden houdt tussen “aansprakelijk zijn, verantwoording afleggen aan” etcetera niet meer geldig voor politici , en die niet alleen.

 14. #15 `Roi. Wat doen we met onze boosheid? Mijn idee is _juist_ geen agressie, want ik ben er stellig van overtuigd dat geweld altijd geweld oproept.’

  Precies. Agressie is zowel reflex als geestelijk gemeengoed van rechts. Wel ben ik van mening dat tegen dergelijke agressie adequate weermiddelen in stelling mogen worden gebracht. In die zin heb ik mijn pacifistische principes uit het verleden bijgesteld. En als zelfverdediging wel eens in de praktijk gebracht, zoals sommige rechtse elementen nog lang verbaasde en speet. (wie had dat verwacht?)
  We zijn niet helemáál een `sitting duck’ toch?

  Vond ik het sterke aan die (overigens nog altijd goed gewaardeerde) filmklassieker over de Amish uit `84, `Witness’ die gisteren weer eens op RTL was, met Harrison Ford, dat hij als Amish-gast en vermeend Amish-pacifist, na ultieme fysieke pesterij van rechtse elementen het agressief uitdagend uitschot een lesje leerde door een paar welverdiende kopstoten terug te geven. Fraai acteerwerk, sublieme suspens, ingetogen en subtiel.

 15. @20: Abdul:

  [ Wel ben ik van mening dat tegen dergelijke agressie adequate weermiddelen in stelling mogen worden gebracht. In die zin heb ik mijn pacifistische principes uit het verleden bijgesteld. ]

  Ik dacht ooit dat je geweld mag gebruiken als er sociale verworvenheden worden afgepakt. Sinds rechts alle vormen van geweld gebruikt én ook die sociale verworvenheden in de plee gooit weet ik niet meer hoe dat alles een plaats te geven.

 16. #21 Roi, dat je het niet weet snap ik helemaal. Ben er zelf ook nog over in dubio. Maar heb bepaalde strategische zetten in petto voor als elementair rechts ons denkt te willen overrrompelen.
  Moet kunnen, alhoewel het niet zal mógen.

 17. Ik vind zeker dat mensen gestraft moeten worden voor hun misdaden mits bewezen. Ik zou het opleggen van een straf ook niet kwaad met kwaad vergelden willen noemen. In het geval van de NSB-ers die je genoemd hebt: met zulke straffen heb ik geen moeite, wat die mensen hebben aangericht gaat mijn voorstellingsvermogen ver te boven. Ze krijgen niets meer dan dat ze hebben verdiend. Het martelen van misdadigers is iets wat ik absoluut afkeur. Zodra je willens en wetens bloed aan je handen hebt van een ander is bij mij het medelijden over en vind ik in uitzonderlijke gevallen zelfs de doodstraf gerechtvaardigd mits die humaan wordt uitgevoerd. Mensen die wegkijken zijn naar mijn idee medeschuldig, hoe kun je dit voor jezelf rechtvaardigen. Je wilt immers niet dat het jezelf ook overkomt waarom wegkijken als die ander het wel overkomt. Datgene wat je voor jezelf wenst zou je ook moeten willen voor je medemens.

 18. @13 Ja inderdaad. bijltjes dagen maken mij angstig omdat het vaak niet veel goeds inhoud en veel ellende. Alleen de discusie hierover al vind ik ernstig… ook op van die rechts rabiate sites die er naar uitkijken om het uit te voeren. Een stuk erger dan dit stukje… dat geef ik toe… maar ook heel angstig.

 19. Nou, nou, wat een ‘geschiedenislessen’ worden hier weer gegeven! Even nog iets ter aanvulling: het kaalknippen van zgn. ‘moffenmeiden’, d.w.z. vrouwen en meisjes die er van verdacht werden met Duitse soldaten gevreeen te hebben, gebeurde inderdaad met medeweten van de ‘Londense’ regering. Echter,dit was geen ‘Bijltjesdag’ maar in tegendeel, hiermee probeerde men nu juist ‘Bijltjesdag’ te voorkomen. De ‘echte’ Bijltjesdagen, zoals die zich bij de bevrijding van Frankrijk en Belgie hadden voorgedaan, waren heel wat ‘bloediger’ geweest. Daarbij vergeleken was het ‘kaalscheren’ kinderspel!

  En dan nog iets, een vraag die door onze, veelal ‘linkse’. historici nooit is uitgezocht: waarom waren het nu juist de leden van de ‘rode familie’, SDAP, NVV,VARA, Arbeiderspers, die, in de meidagen van 1940, zich massaal verdrongen op de kade van Ijmuiden om te proberen naar Engeland te ontkomen?
  Werden daarmee niet de rode ‘schaapjes’ in de steek gelaten?

 20. @25:

  Dit artikel gaat NIET over bijltjesdag. Leer eens lezen svp.

  @26: Wat wil je nou echt zeggen met het tweede gedeelte van je betoog?

 21. Of ik wat wil zeggen met mijn ‘betoog’? Nou, nee, eigenlijk niets! Ik stel alleen een vraag, that’s all!

 22. Broek: `Ik stel alleen een vraag, that’s all!’
  Domme vraag want wat is mis met vluchten? N.a.v. je:

  `En dan nog iets, een vraag die door onze, veelal ‘linkse’. historici nooit is uitgezocht: waarom waren het nu juist de leden van de ‘rode familie’, SDAP, NVV,VARA, Arbeiderspers, die, in de meidagen van 1940, zich massaal verdrongen op de kade van Ijmuiden om te proberen naar Engeland te ontkomen? Werden daarmee niet de rode ‘schaapjes’ in de steek gelaten?’

  Zat links 40-45 in het verzet, was het óók niet goed, want driemanschap der Nederlandsche Unie, (met oa. gristenvoorman De Quay, later NL premier van `59 tot `63) bepleitte `krachtige en eendachtige samenwerking’ met de bezetter. Moesten de linkse verzetsstrijders later voor boeten, omdat ze communist zouden zijn geweest. kregen nergens een baan na de oorlog. Gristenverzetslieden kregen de hulde. Ook iets waar rechts wel eens verantwoording over mag afleggen.

 23. Nou mijnheer Broek, afgezien van het feit dat ik nooit gehoord heb van dat dringen op de pier, maar ja dat is het “linkse complot” dat dat verzwegen wordt, niet: het viel niet te verwachten dat de moffen allereerst eens de liberalen en de fascisten te grazen zouden nemen, wel? De sociaal-democraten lagen wat meer voor de hand. En bij deze “rode” instellingen bevonden zich naar verhouding nogal wat Joden – het NVV is het werk geweest van Henri Polak, zegt dat iets? – die hadden ook niet direct iets goeds te verwachten van uw politieke vrinden van rechts.

 24. #26
  Appie, ik zal het je nog veel sterker vertellen.
  Tijdens de Eerste wereldoorlog wist Nederland neutraal te blijven en werden we niet aangevallen.
  Tot ’39 had Nederland nog nooit een “linkse” minister in de regering gehad.
  Ineens waren er wel 3 en zie wat er gebeurde. Prompt viel Duitsland Nederland binnen.
  Ongetwijfeld “dankzij” die linke linksen.
  En hoe vals dat ze toen ook naar Engeland zijn gevlucht.
  Ze wilden natuurlijk de schijn op houden maar je kunt er zeker van zijn dat ze massa’s geld van de moffen hebben gekregen door hun verraad.
  En zie eens hoe schijnheilig links bezig was. Ze deden net of ze de Joden hielpen en pleegden zogenaamd aanslagen maar ondertussen zijn in verhoudingsgewijs de meeste Joden in Nederland om zeep geholpen.
  Gelukkig dat we nu met bijvoorbeeld Wilders die inmiddels als gebleken een groot historicus is er eindelijk zijn achter gekomen hoe smerig links destijds was, net zoals nu omdat altijd als links meeregeert de werkloosheid daalt, waardoor de loonkosten voor bedrijven stijgen (meer personeel dus meer kosten) waarvan ook nog eens een deel van dat personeel van niet westers ras is die hier alleen maar zijn gekomen omdat ze het beter willen hebben en niet zoals jij als je werkt dat doet voor de wederopbouw van het land waar sinds de oorlog door de linkse elite niks van terecht is gekomen.

 25. Er wordt dus niet ingegaan op de essentie van mijn vraag, n.l. waarom waren het nu juist ‘kopstukken’ (Drees, Vorrink o.a.) van de ‘Rode Familie’, waren, die de boot naar Engeland probeerde te halen toen de Duitsers eenmaal binnen waren gevallen. Ging hier een overleg aan vooraf en zo ja, wat wilde men in Londen gaan doen. Henk Veltman merkt op dat er drie socialistische ministers in het kabinet De Geer zaten. Interessant, ik ken er maar twee, n.l. Van Den Tempel en Albeda. Wie was de derde?

 26. “Off topic gelul’? Nou, dat moet je me dan maar eens uitleggen. Ik heb het niet over ‘Joden’, ik beledig niet en probeer slechts te wijzen op historische onvolkomenheden. Want mocht de dag komen dat ‘rechts’ rekening en verantwoording af moet leggen, dan moet je wel goed beslagen op het ijs komen. Anders gaat het net als met Troelstra en zijn mislukte revolutie, november 1918! Want alleen van ‘fouten’ kan je leren’, zoals de bekende filosoof Popper al zei.
  En dan natuurlijk het liefst van andermans ‘fouten’, zoals die van de Russische bolshivisten en hun oktoberrevolutie (1917). Tegenwoordig is er, via het internet, voor iedereen een ‘schat’ aan informatie te vinden voor het geval een dergelijke ‘afrekening’ gaat plaatsvinden. En maar al te vaak ging een dergelijke gebeurtenis gepaard met een waar bloedbad. Niet alleen in Rusland, maar ook in China en zelfs in Cuba vielen duizenden doden nadat de nu hoog-bejaarde, Castro aan de macht was gekomen.

  Ten slotte nog even dit, aangezien ik zelf ook nogal ‘rechts’ ben, loop ik de kans om ook verantwoording af te moeten leggen, en weet ik natuurlijk niet in hoeverre mijn bijdrage aan deze discussie als verzachtende omstandigheid kan gelden. In elk geval was deze bijdrage gratis en voor niets, maar moet ik in deze kapitalistische maatschappij toch ook voor een eigen inkomsten zorgen. Op deze basis stop ik er dus mee, maar mochten jullie toch wat adviezen willen hebben, dan valt daar misschien wel over te praten. Over een ‘vrienden’prijsje worden we het vast wel eens!

 27. Oh ik moet weer wat.

  Het topic gaat over rechts in de toekomst. En niet over de directeur van de VARA in 1940.

  Had je die huisregels nou gelezen of niet?

Reacties zijn gesloten.