Rechts Nederland likt zijn vingers af bij VVD-voorstel ontwikkelingshulp

Elsevier:

Fabeltjes

De meeste kiezers laten zich niet misleiden door dit soort fabeltjes. Je moet onder een steen leven om niet te weten dat ruim een halve eeuw internationale ontwikkelingssamenwerking de bevolking in derde wereld geen zier vooruit heeft geholpen.

Corruptie, geweld en armoede zijn nog steeds alom. Studies naar de lange-termijneffecten bevestigen keer op keer het beeld dat hulp niet werkt. De Afrikanen zien niet voor niets liever Chinezen komen, die gewoon handel willen, dan de moraliserende betweters uit Nederland en omstreken.

Ook op de Telegraafsite gaat het onderbuikvolk lekker tekeer. Laten die zwartjes in Afrika het zelf maar uitzoeken, is een beetje de tendens. Wij hebben het ook moeilijk, hier in Nederland.

Uiteraard weet ik dat er kritisch gekeken moet worden naar hoe je mensen helpt en ook hoe je dat doet. Maar dat betekent niet dat je het maar helemaal niet meer moet doen. De kulargumenten van rechtsonderbuiklevend Nederland zijn om te kotsen. Ze zijn asociaal, inhumaan en zonder enige empathie. Het gaat alleen om numéro Uno, zichzelf. Zolang ze zich maar lekker rond kunnen vreten en drinken en voor de flatscreen hangen of op de borrel kunnen rondhuppelen en kunnen brallen dat ze zo lekker belangrijk zijn, gaat alles goed. Maar als er gevraagd wordt ook om anderen te denken die het veel minder hebben, komt er angst in die ogen en zie je ze denken, ja maar dan moet ik toe komen met minder! Dat kan niet!

Ik heb even op internet gezocht en daar woedt een verwoede strijd tussen mensen die zeggen dat ontwikkelingshulp wel en dat ontwikkelingshulp niet werkt. Beiden zien het zwart en wit, er is een tussenweg en die heb ik denk ik hier gevonden. Ik vond het een goed stuk en begrijp het streven en het inzicht. Ik raad alle mekkeraars die beweren dat hulp niet werkt aan dit te lezen, net als de te roze brillen dat moeten lezen.

Ik vind dat we niet op ontwikkelingshulp moeten bezuinigen. We moeten mensen die dat nog niet kunnen een handje helpen zelfstandig voor zichzelf te kunnen zorgen. We hebben ze te lang dom gehouden, de armoede is ook onze schuld.

2 gedachten over “Rechts Nederland likt zijn vingers af bij VVD-voorstel ontwikkelingshulp”

 1. Ik weet niet of ontwikkelingshulp werkt, of homeopathische geneesmiddelen, of reclame of de EHS. Wat ik wel weet is
  – dat een deel in ieder geval niet werkt,
  – dat de overheid niet alles per se beter weet,
  – dat er een behoorlijke overhead zit in allerlei goede doel-organisaties,
  – dat burgers ook met hun huishoudportemonnee kunnen stemmen en
  – dat afgedwongen solidariteit een beetje fake is.

  Ik vind roken erg stom en zou het nooit doen. Toch wil ik het andere niet verbieden. Ik geloof niet dat het handig is om zaken die je zelf stom vindt anderen per se te willen ontzeggen. Zo is het ook niet slim om te willen dat andere mensen gedwongen worden mee te betalen aan iets dat jij belangrijk vindt. Eventueel draagvlak ontstaat niet door een verplichting…

 2. Het gaat om slechts amper 70 ct op elke 100 Euro. Grote zielepoten zijn we met ons allen als we dat nog niet
  voor de aller-armsten onder ons op aarde over hebben.

Reacties zijn gesloten.