Rechts Labour bereidt coup voor tegen linkse kandidaat

Het vooruitzicht dat de linkse Jeremy Corbyn de nieuwe leider van Labour wordt, heeft  rechtse Labour-parlementariërs de stuipen op het lijf gejaagd.  De Britse krant The Independent meldt dat de aanhangers van de andere kandidaten nu al bezig zijn een coup voor te bereiden,  mocht Corbyn daadwerkelijk tot partijleider gekozen worden.  Bij twee interne polls bleek afgelopen week dat de steun voor Corbyn onder de leden van de partij groeiende is. Volgens een van de polls maakt Corbyn zelfs een goede kans de verkiezingen in september te winnen.

Een van de putschisten verklaarde tegen de Independent dat: “We cannot just allow our party, a credible party of government, to be hijacked in this summer of madness. There would be no problem in getting names. We could do this before Christmas.” Voor een coup is de handtekening van 47 parlementariërs nodig.

De  putschisten hebben qua geloofwaardigheid wel een klein probleem.  Recentelijk zijn de regels voor de verkiezing van de partijleider ingrijpend veranderd. De nieuwe regels zijn waarschijnlijk de meest democratische die Labour ooit gekend heeft. Nou moet de politicus die zich tegen laat houden door trivialiteiten als ‘democratie’ nog geboren worden, maar een eventuele coup wordt daarmee wel wat lastig te verkopen. Bovendien is de kans groot dat bij de dan noodzakelijke nieuwe verkiezingen Corbyn opnieuw als eerste uit de bus komt.

Momenteel gaat Corbyn in de polls aan de leiding, gevolgd door de centrumlinkse Andy Burnham. Liz Kendall, de kandidate van de rechtse Blairites, sluit de rij.

Bron: The Independent

1 gedachte over “Rechts Labour bereidt coup voor tegen linkse kandidaat”

  1. Pingback: Labour heeft niets te verliezen met Jeremy Corbyn | Krapuul

Reacties zijn gesloten.