Rechts gereformeerde columnist is xenofoob

Links-liberalen weigeren kritiek te geven op de islam. Maar linkse politici zijn wel ‘christofoob’, schrijft columnist Richard Toes in het gereformeerde kerkblad De Waarheidsvriend. Absolute onzin, vinden GroenLinks en de PvdA.

Christenen heten bij links poldertaliban, achterlijke gereformeerden, pedofielen en weigerambtenaren. In dergelijke kringen geldt schelden op de excessen van het christendom als volstrekt logisch, meent Toes. (‘Links-liberale politiek is christofoob’ – Trouw)

Richard Toes snapt er helemaal niks van! Maar ja, hoe kan hij ook, hij leeft in de gereformeerde doctrine. Waar ik tegen ageer is het meten met twee maten van Nederlandse politici. Moslims zijn fout en bah en christenen zijn goed en toffe jongens. Rot op!

Extreme christenen zijn net zo erg als extreme wat dan ook! Achterlijke ideeën van de SGP mogen van mij ook gewoon achterlijk genoemd worden.
De RK kerk heeft nogal wat pedofielen gehuisvest én de hand boven het hoofd gehouden, ook een feit. Extreme christenen in de VS vind ik om te gruwen, daar krijg ik nachtmerries van. De kortzichtigheid is beangstigend.

En ja, ik noem zwaar christelijke gelovigen in Nederland ‘Poldertaliban’. Waarom? Omdat dat soort populistische taal op dit moment het enige schijnt te zijn wat aanslaat.
Als de burka onderdrukking is, dan zijn de kleedvoorschriften van zwaar gereformeerden dat ook (vrouw mag geen lange broek aan, oudere vrouw mag alleen hele donkere kleuren dragen en hoed op naar de kerk – nou kun je dat laatste nog als folklore zien).

Maar teveel mensen vinden waar ze aan gewend zijn gewoon, hoe bizar ook, en wat anders is, is eng. Als de poldertaliban zich uit mag leven in hun kleding en hun gebruiken, mag van mij elke andere bevolkingsgroep dat ook in Nederland. Zolang ze mij of anderen niet dwingen om mee te doen en niemand kwaad doen, vind ik alles goed. Maar als je het een af doet als verwerpelijk en het ander gewoon normaal vindt, nee dat gaat er bij niet in. Dat is en blijft meten met twee maten.

3 gedachten over “Rechts gereformeerde columnist is xenofoob”

  1. Ach, het is een verhaal in het blad van een genootschap dat nooit door enige christelijke bescheidenheid geplaagd is, en waar men het de gewoonste zaak van de wereld vond (en vindt waarschijnlijk) dat de Europeanen geroepen zijn de moslims er onder te houden. (Bij de oprichting was dit volop het geval in Nederlandsch-Indië).

    Jezelf superieur wanen en tegelijk de zielige verdrukte spelen, het is altijd een merkwaardig schouwspel.

  2. “En ja, ik noem zwaar christelijke gelovigen in Nederland ‘Poldertaliban’. Waarom? Omdat dat soort populistische taal op dit moment het enige schijnt te zijn wat aanslaat.”

    Tuurlijk mogen we wat leren van de grote Lijder, niet waar Toes?
    Jij doet toch hetzelfde – hem nabrallen.

Reacties zijn gesloten.