Rechts en fout rechts

Ik ben van huis uit niet overdreven links opgevoed. Ook niet rechts, dat nu ook weer niet. Mijn ouders waren gematigde, genuanceerde mensen die altijd wel een reden tot het zeggen van “ja, maar…” hadden.

Mijn vader was een tamelijk conservatieve man, voormalig beroepsofficier, die echter altijd voor alle rede vatbaar was en altijd de humor van een situatie kon inzien. Mijn moeder was iemand die altijd haar eigen mening had, ook al toen ze nog onder de vleugels van haar strenge, zwaar katholieke vader leefde. Ze hadden dan ook respect voor elkaar.

Ik ben een structurele ‘ja maar’-zegger geworden. Ik geloof mensen niet snel als ze honderd procent zeker van zichzelf menen te zijn. Ik ben van mezelf dan ook niet vaak honderd procent zeker.

Veel mensen weten meer af van allerlei zaken dan ik, maar ik heb wel genoeg geleerd om me ervan bewust te zijn dat niemand alles zeker kan weten. Dat de wereld daarvoor gewoonweg te complex is. Hoe meer je weet, hoe meer je beseft wat je niet weet.

Ik groeide op in de jaren zeventig en tachtig, en het was toen vanzelfsprekend links te zijn. Het was ook in om overal tegen te zijn, de leiding per definitie te wantrouwen. Dat was een natuurlijke reactie op de autoritaire decennia daarvoor, maar dat wist ik toen nog niet.

Op school werd je uitgekotst als je het redelijke van sommige leraren in zag, of als je het er niet mee eens was dat leraren die moeite hadden met orde houden afgemaakt werden. Als je vond dat ‘de leiding’ het niet per definitie fout had. Misschien is dat nog steeds zo; ik heb geen kinderen, dus weet niet precies hoe het tegenwoordig op scholen eraan toe gaat. Het was natuurlijk ook gewoon de puberteit van mijn klasgenoten, die ik misschien op geheel afwijkende wijze heb doorgemaakt.

Toen ik de stemgerechtigde leeftijd bereikte in 1982 waren het de hoogtijdagen van D66 en Jan Terlouw. Dat leek me wel een redeljk man. Van Agt werd premier, en de man werkte me destijds verschrikkelijk op de zenuwen. Net als Den Uyl, trouwens, die ik een warrig, op effectbejag belust spreker vond. Dat zo’n Van Agt heden ten dagen je hoop in bange dagen tegen de rechtse tsunami binnen het CDA moet zijn. Maar tegenwoordig kan ik hem dan ook een stuk beter hebben.

Maar goed, ik was dus lichtelijk maar zeker niet extreem naar links neigend, en bleef trouw D66 stemmen. Totdat Boris Dittrich in 2003, twee weken na nog zeer beslist te hebben gezegd CDA en VVD niet aan een meerderheid te helpen, CDA en VVD aan een meerderheid hielp. Dit nadat deze eens even gezellig geprobeerd hadden met de LPF een zinnige regering te vormen, en hiervoor genadeloos afgestraft hadden moeten worden.

Met de LPF kreeg namelijk Fout Rechts een kans in Nederland.

Kijk; er zijn genoeg rechtse mensen met wie ik het op persoonlijk vlak prima zou kunnen (en kan; ik ken er echt wel een paar) vinden. Dat zijn mensen die het gewoon goed bedoelen; die willen dat het hier een gelukkige samenleving voor iedereen wordt en die geen vlieg kwaad doen. We verschillen alleen van mening over hoe dat het beste te bereiken is. Ik denk dat daar tamelijk veel overheidsinmenging, inkomensherverdeling en nivellering voor nodig is, en zij denken dat dat beter lukt als je mensen zelf meer verantwoordelijkheid geeft. Daar kun je hele discussies over voeren, en over de mate waarin het ene of het andere systeem doorgevoerd moet worden, maar het feit dat iemand één van die twee ideeën voorstaat maakt hem of haar niet per definitie tot een slechter mens dan de ander.

Maar de LPF, en zeker de PVV, dat is een ander verhaal. Voor het eerst sinds de NSB (ja, zelfs ik, die lang niet altijd alles zeker weet, weet heel zeker dat ik hier even terecht een enorme Godwin ga plegen) hadden/hebben we hier te maken met partijen die niet het beste voor alle Nederlanders wensen, maar met name de niet-westerse allochtonen, en in het bijzonder diegenen die de islam aanhangen, het liefst zien ophoepelen.

En dat nu is precies het onderscheid tussen Rechts en Fout Rechts. Rechts staat een andere inrichting van de maatschappij dan Links voor, maar wel met een goed leven voor alle Nederlanders in Nederland voor ogen. Maar Fout Rechts is gewoon Tegen Bepaalde Mensen met Rare Kleurtjes en Gewoonten. Fout Rechts staat expliciet een splitsing in de samenleving voor. Daarom zijn ze fout.

Want splitsingen in maatschappijen, dat wil je niet.

20 gedachten over “Rechts en fout rechts”

 1. De splitsing is er al sinds Pim door Volkert werd vermoord en Matje Herben in een klap alle schuld op links schoof. Theo van Gogh, lag zowat met alles en iedereen overhoop, maar werd door een doorgeschoten moslim vermoord. Ook de schuld van links, alsof wij allemaal bloeddorstig zijn. Mijn moeder is helaas een soort vvd ster van de ergste soort, die ten tijde van Pim ook op hem wilde stemmen. Dus ik ben allergisch geworden voor het gebral, dat links slecht is en dat de rijken arm worden door links. Dat gezegd hebbende met een grote auto, bling, bling en een ‘klein’ huisje waar je rustig met z’n tienen in kan wonen.

  Links en rechts konden vroeger best met elkaar overweg, maar toen eenmaal de Amerikaanse mode over kwam waaien en voor de tv de messen werden gescherpt naar Amerikaans model, heeft het ons geen goed gedaan.
  Prima stuk Laurent, ik ben een ook jamaar mens en vond onze leraar maatschappij die door anderen werd uitgekost een lieve man die niet opgewassen was tegen een stel pubers.

 2. Het probleem is denk ik, dat heel veel mensen denken dat ze rechts zijn, terwijl ze alleen maar niet goed voorgelicht zijn.

 3. Ik vind dat Laurent terecht een heel belangrijk onderscheid aanbrengt. Je kunt het ook omschrijven als dat tussen politieke partijen en anti-politieke partijen. De fout-rechtse PVV gaat zelfs zo ver, dat het zelfs geen partij meer is, maar een maffia, die zich “partij” noemt. Naast fout-rechtse-, zijn er trouwens ook wel fout-linkse partijen en bewegingen geweest.
  Soms vallen de belangen van oprecht-linkse mensen en oprecht-rechtse mensen samen. Dat is naar mijn mening nu in Nederland het geval. Ik zeg “belangen”. Maar eigenlijk gaat het om veel meer dan “belangen”. Het gaat om overleven. De PVV en haar bondgenoten zijn op dit moment al bezig, om, na de demonisering van “niet-westerse immigranten” en de voorbereiding van een soort apartheid, ook linkse democraten “permanent uit de macht” te houden. En er zijn gelukkig genoeg rechtse democraten, die dat gevaar voor zichzelf ook beginnen te zien.
  Dan moet je over meningsverschillen kunnen heenstappen, je niet laten verdelen, maar, om te beginnen, een cordon sanitaire tegen Wilders en zijn edeltokkies instellen.
  Voor het te laat is.
  Als je niet wil zwichten voor Wilders, dan moet je bedenken, dat je eerst het licht moet aansteken, voordat het kan worden gedoofd.

 4. Laurent, Ik ben van jouw leeftijd, heel herkenbaar.
  jaren 70/80 was links /rechts tegenstelling heel duidelijk, scholieren , havenwerkers, arbeiders waren links, rebels, goeie muziek en leuke feesten. Rechts was Hans Wiegel, bankdirecteuren en krijststreeppakken die het liefst hele dagen personeel liepen te ontslaan of uit te knijpen.
  Het ligt idd allemaal iets genuanceerder en het is er niet makkelijker op geworden om je positie te bepalen, maar zolang we met de overgrote meerderheid ervan overtuigd zijn dat we er met zijn allen iets van moeten maken kan je best een beetje tussen linkse en rechtse standpunten laveren.

  Ik ben nu ondernemer en ik vind het niet zo’n probleem als Rutte roept om een beetje minder overheidsbemoeienis maar als -ie gaat roepen “Nederland terug aan de Nederlanders” gaat-ie wat mij betreft grof op z’n bek en dit mag op sites als deze keihard aan de kaak worden gesteld

 5. Ik denk ook wel dat je tussen links en rechtse standpunten kunt laveren, mijn baas zal ongetwijfeld erg voor privatisering in de zorg zijn, en ik erg tegen. Ik heb hem ooit eens ontmoet en gesproken en ik vond hem wel een aardige vent. Dat valt onder de tegenstrijdige belangen. Ik heb daar ook niet zulke probelemen mee.
  Waar ik wel mee zit is dat via de PVV een amerikaanse conservatieve stroming ons land binnen komt, die voor mij hetzelfde is met de conservatieve islam waar de PVV zich zo tegen afzet. Al doet zij alsof elke moslim hetzelfde wil, wat uiteraard zeer gevaarlijk is. En, wat nog erger is, alsof de AIVD niemand in de gaten houd en hartelijk welkom zegt.
  Pim Fortuin weet ik eigenlijk niet. Veel mensen waren in die tijd ontevreden. Je kunt Fortuin ook als een eyeopener beschouwen.

 6. Dus Geertje regeringsverantwoordelijkheid geven? Dan valt hij door de mand, net als de LPF.
  Of vinden jullie dat te gevaarlijk?+

 7. Ik vind dat inderdaad te gevaarlijk. De LPF was veel minder radicaal dan de PVV.

 8. Jo, we hebben niet veel te geven en als hij zelf de kans krijgt om regeringsverantwoordelijkheid te nemen dan pakt-ie hem niet, die natte scheet.

  Het belangrijkste wat we kunnen doen is kritisch blijven en op sites als deze munitie verzamelen om de borreltafelklets, waar we ongetwijfeld allemaal wel eens tegenaan lopen, af en toe met wat feitjes op te leuken.

 9. Jo Schreef:

  Dus Geertje regeringsverantwoordelijkheid geven? Dan valt hij door de mand, net als de LPF.
  Of vinden jullie dat te gevaarlijk?+

  Ja, het zou wel de ondergang van de PVV betekenen, maar wat voor (onherstelbare) schade zouden ze inmiddels niet hebben aangebracht in de samenleving? (wat ze zelfs nu al gedaan hebben)

 10. Maar een cordon sanitaire is helemaal de oplossing niet. Dat zou hij wel willen. Kan hij weer lekker slachtoffertje spelen.

  Ik zou zeggen zet hem maar in de regering. Want dit is ook veel te makkelijk voor hem. De vruchten plukken van de goede dingen en zeiken over de slechte dingen..

  Hij heeft Nederland in de houdgreep. Dankzij tweederde van de gristenen.

 11. Jo Schreef:

  Maar een cordon sanitaire is helemaal de oplossing niet. Dat zou hij wel willen. Kan hij weer lekker slachtoffertje spelen.

  Dat is wel degelijk de oplossing, kijk maar naar België (die hebben wel een probleem, maar niet meer met het Vlaams Blok). Gewoon erbuiten houden die lui. Je zegt het toch: “dankzij tweederde van de christenen”. Als die zouden weigeren mee te doen stond de PVV gewoon buitenspel.

 12. Maar sommige mensen vinden de macht belangrijker dan principes.

  Ach weet je wat het is. Een deel van Nederland stemt eerst op Fortuyn, tot hun ogen open gaan en dan is het Rita, en nu weer de limburgse furher.
  Zodra die is verdwenen komt er weer een andere pias die gehoor vind bij de onderbuikers. Dat zal voorlopig wel zo blijven.

 13. Nu ken ik veel PVV stemmers en bij een Cordon sanitaire worden ze gesterkt in hun idee dat de linkse elite ze buitenspel willen houden.

  Ja moet je luisteren ik vind dat als je met je onderbuik stemt, je stemrecht moet worden afgenomen. Maar we leven hier gelukkig in een democratie.

 14. Jo Schreef:

  Nu ken ik veel PVV stemmers en bij een Cordon sanitaire worden ze gesterkt in hun idee dat de linkse elite ze buitenspel willen houden.
  Ja moet je luisteren ik vind dat als je met je onderbuik stemt, je stemrecht moet worden afgenomen. Maar we leven hier gelukkig in een democratie.

  Laat die lui lekker gesterkt in hun idee worden; zolang er niemand met ze meedoet blijft het bij 1,5 miljoen zeikerds die mooi in hun sop gaar kunnen koken.
  Maar het is het laf opportunistisch gedrag van CDA en VVD dat problemen veroorzaakt.

 15. Ik denk dat ze straks heel erg ontgoocheld wakker worden die 1,5 miljoen fantasten. Als o.a. wij klaar zijn met de voorlichting.

 16. Hoewel ik het meestal eens ben met wat ik lees op deze site, moet ik de gedachtegang van een PVV’er niet uit het oog proberen te verliezen. Je moet je vijand eerst leren kennen voordat je hem kunt verslaan.

  De gemiddelde PVV’er zal na de eerste drie woorden gelezen te hebben op deze site afhaken.
  Te ingewikkeld, te moeilijk, terwijl het eigenlijk allemaal heel simpel is.
  Gelukkig heeft Geert de oplossing. Korte zinnen, die het beste voor hebben met Nederland.

  De PVV myte.

  65 blijft 65.
  Meer handen aan het bed.
  Handen af van de hypotheekrenteaftrek! (Anders kunt u uw huis verkopen).
  Tegen dierenmishandeling.
  Grenzen dicht, want het wordt hier steeds erger. Lees maar in de krant.
  Weg met nutteloze geldverslindende subsidies. Daarna kunnen de belastingen omlaag.
  Weg met rookverboden, snelheidsbeperkingen en andere betuttelende regels.
  Europa wil dat iedereen hier maar komt profiteren op uw kosten. Weg met Europa!
  Wat vind u? Dat vinden wij ook.

  Tussen deze slogans door wordt het bruinhemden programma op slinkse wijze doorgevoerd. Maar dat zal de stemmers een biet zijn. Wat zegt u. Wordt hij betaald door radicale figuren in het buitenland? Wat kan mij dat nou schelen!

  Wie kan er nou tegen deze positieve PVV standpunten zijn. Wilders komt alleen daar, waar hij dit soort dingen kan roepen zonder tegenspraak. Zoals bij Holland erwache van Joost Eerdmans. Net zoveel kijkers als op het andere net waar het verkiezingsdebat plaats vind. Bij Pauw en Witteman komt hij natuurlijk niet, want die ontmaskeren hem binnen vijf minuten.

  Volgens mij moet de myte gewoon doorgeprikt worden.
  Net zoals de myte LPF en de myte Verdonk.
  Een cordon sanitaire zal de aanhang sterken in hun waanvoorstelling dat de Haagse baantjesjagers iemand tegenwerken die de verschrikkelijke chaos in Nederland wel kan oplossen.

  Geert is een vrijheidsstrijder met een kogelvrijvest aan, die de hele dag bewaakt worden tegen terroristen en linkse aanslagplegers.

  Laat het hem een half jaar proberen en er zal chaos ontstaan. Dan is zijn aanhang weer stil tot de volgende leider opstaat.

  PS. Ik was niet blij met de laatste verkizingspercentages, aangezien de PVV aanhang niet eens wist dat er verkiezingen waren.

Reacties zijn gesloten.