Rechterhand Le Pen stapt uit Front National

Florian Philippot Illustratie: Wikipedia

De rechterhand van Marine Le Pen, Florian Philippot, is vandaag uit het Front National gestapt. Gisteren werd hij door Le Pen van al zijn functies ontheven. Vanochtend verklaarde Philippot voor de televisiecamera’s dat hij niet van plan was zich door Le Pen belachelijk te laten maken (“Je n’ai pas le goût du ridicule et je n’ai pas le goût de ne rien faire, donc bien sûr je quitte le Front national”).

Philippot sloot zich pas in 2011 aan bij het FN. De oude garde heeft hem altijd met wantrouwen bekeken, maar hij wist zich binnen de kortste keren op te werken tot de voornaamste adviseur van Marine Le Pen, die hem opdroeg de verkiezingsmanifesten voor de presidentsverkiezingen van 2012 en 2017 te schrijven. De verkiezingen van 2017 eindigden in een deceptie voor het FN. De partij wist weliswaar door te dringen tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, maar Le Pen werd in die tweede ronde volledig weggevaagd door Macron.

Het ontslag van Philippot is – mede – het gevolg van een richtingenstrijd binnen het FN. Een deel van de partij is het nooit eens geweest met Philippot’s poging het FN te ‘moderniseren’ door de partij te ontdoen van ál te expliciet racistisch ressentiment. Ook Philippot’s fixatie op de EU en de euro wordt hem binnen de partij niet in dank afgenomen. Le Pen’s pleidooi uit de eurozone te treden wordt – overigens ook door politieke waarnemers buiten de partij – gezien als één van de voornaamste redenen voor de zware verkiezingsnederlaag tijdens de presidentsverkiezingen van 2017. Het wordt Philippot bijzonder kwalijk genomen dat hij blééf vasthouden aan de anti-euro strategie, ook toen alle peilingen uitwezen dat de overgrote meerderheid van de kiezers daar niets voor voelde.