Rechter VS vindt NSA taps ongrondwettig en Plasterk is chagrijnig

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat het verzamelen van telefoongegevens door de geheime dienst NSA in strijd is met de grondwet. Goed nieuws en zeker ook voor Snowden die nu niet zonder meer aangeklaagd kan worden wegens landverraad. De uitspraak windt er geen doekjes om, en is in zijn geheel hier te lezen. Een beknopte weergave staat in de New York Times mocht je geen zin hebben om de 68 pagina’s door te spitten. Het liegt er niet om wat er in de uitspraak voor termen worden gebruikt, de techniek en praktijk worden er “almost Orwellian” in genoemd.

jetta
SOCIAAL?? WASDA ??

In dit rare rechtse landje met de meeste telefoontaps ter wereld hebben we een zekere minister Plasterk (PvdA) die over ons waakt. Het CTIVD hoort  onze eigen snuffeldienst de AIVD in de gaten te houden, en deze oordeelde een paar maanden geleden al dat de AIVD over de schreef gaat. Plasterk had er helemaal geen zin in om dat verder te laten onderzoeken, zoals altijd weer eens niets aan de hand begrijpt u, maar werd toch door de Tweede Kamer gedwongen dat te doen. Raar hè? Je zou toch verwachten dat zo’n Plasterk direct zegt: “Ja natuurlijk, ook ik ben voor democratie, dat onderzoek moet er komen, aan de slag ermee! en snel een beetje!!”

plasterk 2
SLAAP NOU MAAR

Maar nee, ik ben te naïef denk ik. Een regering is er namelijk helemaal niet meer voor de belangen van zijn inwoners. Zo is er ook nog een zekere Jetta Klijnsma (alweer PvdA), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die niets liever doet dan het laatste restje van wat er nog aan sociaals te bespeuren valt in deze polder door de plee te spoelen. Een regering die zich tegen de eigen inwoners keert, waar ken ik dat toch van?

Gisteren kwam de reactie van Plasterk op de eis van de Kamer om dat gesnuffel te laten onderzoeken, uiteraard in overleg met Opstelten (VVD) en Teeven (VVD), de laatsten moeten ook al niets hebben van al dat democratisch gecontroleer zoals we weten. “Wellicht ten overvloede wil ik hierbij opmerken dat de CTIVD een onafhankelijke commissie is en dat de regering haar  geen opdrachten kan geven, maar ik zal het verzoek van de Tweede Kamer doorgeleiden aan de CTIVD” sprak Plasterk.

Is dat niet aardig van dit chagrijn die al bij voorbaat vond dat we met zijn allen niet zo moeilijk moeten doen over dat afluisteren? Hij wist al onmiddelijk te vertellen dat er helemaal niets aan de hand is met de inlichtingendiensten, hier niet, in de VS niet, nergens niet. Rot toch op met dat stompzinnig ongefundeerd geleuter. Een Tweede Kamer die moet zeuren en jengelen om een onderzoek toegezegd te krijgen met als opdracht of het afluisteren van de AIVD en MIVD eigenlijk wel door de beugel kan? Om daarna ook nog eens met zo’n lullig briefje afgescheept worden door die Plasterk, te gek voor woorden. Zo werkt democratie niet meneer de sociaal-democraat.

Geeft dit niet perfect de fase weer waarin de laatste stuiptrekkingen van wat ooit een democratie werd genoemd zich bevindt? Met verbijstering zie ik het afglijden naar een dictatuur zich sneller voltrekken dan ik ooit voor mogelijk hield. We zijn vijanden geworden van de Staat.

9 gedachten over “Rechter VS vindt NSA taps ongrondwettig en Plasterk is chagrijnig”

 1. “Wellicht ten overvloede wil ik hierbij opmerken dat de CTIVD een onafhankelijke commissie is en dat de regering haar geen opdrachten kan geven, maar ik zal het verzoek van de Tweede Kamer doorgeleiden aan de CTIVD” sprak Plasterk…

  Wellicht ten overvloede, ‘ome Roon’:
  http://www.privacybarometer.nl/nieuws/3828/Toezichthouder_op_schoot_bij_de_AIVD
  https://www.privacyfirst.nl/acties/item/691-rechtszaak-tegen-staat-wegens-illegale-dataspionage.html

  “Opstelten (VVD) en Teeven (VVD), de laatsten moeten ook al niets hebben van al dat democratisch gecontroleer zoals we weten.”

  “VVD begint inhaalrace op CDA als grootste bedreiger voor privacy.”
  http://www.privacybarometer.nl/pagina/45/Actuele_stand_van_de_privacy_barometer

  Ook de PVV komt er niet zo gemakkelijk mee weg…
  http://www.privacybarometer.nl/partij/5/PVV_en_privacy

  Tot mijn spijt en verdriet helemaal eens met je afsluiter, Le Roi.

 2. Van die Plasterk hoefde ik al niets meer te horen toen hij met zijn plannen voor het grootschalig verder opheffen van gemeenten en van de provincies kwam: deze figuur heeft niets met democratie..

 3. “We zijn vijanden geworden van de Staat”.
  Ja, de Staat heeft de oorlog verklaard aan de inwoners van dit land….

 4. @Ralph, dit is allang aan de gang, maar pas recentelijk wegens Snowden en de Amerikaanse rechter openbaar in Nederland geworden.

  Al die tijd is o.a. het Plasterk die steeds riep: “Complottheorieen!Complottheorieen!Complottheorieen!”

 5. “We zijn vijanden geworden van de Staat.”

  Er zingt steeds een zinnetje door mijn hoofd: ‘de staat verdrukt, de wet is logen’.
  Maar waar heb ik dat nou toch weer gezien?

 6. “Wellicht ten overvloede wil ik hierbij opmerken dat de CTIVD een onafhankelijke commissie is en dat de regering haar geen opdrachten kan geven,..”

  In wezen legt hier Plasterk openbaar de declaratie af dat de veiligheidsdiensten zonder enige werkelijke controle, naar alle waarschijnlijkheid, buiten de wet opereren en zich aan de democratische controle onttrekken.

  Er ontbreekt zeker aan wetgeving die de controle tevens bescherming van de burgerrechten moet waarborgen.

 7. Dat de taps ongrondwettig zijn betreft alleen de taps in de VS. De taps buiten de VS zijn daarvan uitgesloten. Ze vinden heus wel weer een fantastische juridische redenering om te doen wat ze niet mogen doen.

Reacties zijn gesloten.