Rechter: Trump mag steden die zijn migratiebeleid saboteren niet straffen

Donald Trump mag steden die zijn migratiebeleid dwarsbomen niet straffen met financiële sancties. Trump wil steden straffen als ze niet meewerken aan het uitzetten van illegalen. Een rechter in San Francisco heeft een streep door die plannen gezet. Volgens de rechter kan alleen het Congres financiële sancties afkondigen tegen steden.

Het plan van Trump om steden te dwingen mee te werken aan zijn uitzettingsbeleid lijkt daarmee voorlopig van tafel. Zoals eerder bij de ‘moslimban’ lijkt Trump’s grote bek op Twitter zich ook hier tegen hem gekeerd te hebben. Trump’s advocaten hadden betoogd dat het niet om grote sommen geld zou gaan, maar de rechter wees op publieke uitspraken van Trump en Minister van Justitie Jeff Sessions waarin het tegenovergestelde beweerd werd: “If there was doubt about the scope of the order, the president and attorney general have erased it with their public comments”.trumpdiggit

De uitspraak is weliswaar niet definitief, maar de rechter liet doorschemeren dat Trump de zaak ook in hoogste instantie waarschijnlijk zal verliezen. De gemeenten – waaronder San Francisco – hadden betoogd dat Trump’s voornemen in strijd is met de Grondwet. Volgens hen beschikt de regering niet over de bevoegdheid lokale autoriteiten te bevelen federale immigratiewetten uit te voeren.

Het Witte Huis reageerde furieus: “Once again, a single district judge — this time in San Francisco — has ignored federal immigration law to set a new immigration policy for the entire country”. Volgens Trump’s stafchef Reince Priebus is de rechter “gek geworden”. Al eerder verwezen rechters Trump’s ‘moslimban’ tot twee keer toe naar de prullenbak als zijnde in strijd met de Grondwet.

Bron: New York Times