Rechter tegen complotgek: ‘er bestaan geen alternatieve feiten’

Een Amerikaanse rechter heeft een complotgek tot een gevangenisstraf van vijf maanden veroordeeld. De veroordeelde, Lucy Richards, had de vader van één van de slachtoffers van de schietpartij op Sandy Hook Elementary School bedreigd. Richards was ervan overtuigd dat de schietpartij een door de overheid geregisseerde hoax was.

Op 14 december 2012 schoot Adam Lanza, een twintigjarige man, daar 26 mensen dood, waaronder 20 kinderen. Daarna pleegde hij zelfmoord. Eerder op de dag had Lanza zijn moeder al vermoord.

Alex_Jones_NY
Oppergek Alex Jones tijdens een 9/11 Truther demo in New York.

Complotsites – met voorop Alex Jones’ Infowars – hebben de officiële lezing nooit geaccepteerd. De gebeurtenissen zouden in scene zijn gezet door Obama en tot doel hebben het Tweede Amendement van de Grondwet te ondergraven. Dat artikel geeft burgers het recht op het bezitten en dragen van wapens.

Richards, die blijkbaar veel tijd doorbracht op knettergekke (en knetterrechtse) complotsites als Infowars, bedreigde Lenny Pozner, wiens zesjarige dochter Noah door Lanza doodgeschoten werd, via voice- en email met de dood.

Richards verontschuldigde zich uitvoerig voor haar gedrag, maar dat was voor de rechter geen aanleiding af te zien van het opleggen van een gevangenisstraf. De rechter haalde ook nog even fel uit naar complotgekken: “Dit is de realiteit en geen fictie. Er bestaan geen alternatieve feiten”.

Meer over de – letterlijk – levensgevaarlijke gek Alex Jones bij Rationalwiki.

Bron: NBC News