In een zet die door voorstanders van persvrijheid en progressieve critici werd bekritiseerd als een “buitensporige” en “ongekende” escalatie van een langdurige intimidatiecampagne door de overheid, stuurde een federale rechter de US-Army klokkenluider Chelsea Manning terug naar de gevangenis voor het weigeren te getuigen voor een geheime ‘Grand Jury’ en legde haar een boete van $ 500 op voor elke dag dat ze na 30 dagen in hechtenis is.
Als Manning na 60 dagen weigert te voldoen aan de dagvaarding van de grand jury, wordt de boete verhoogd naar $ 1.000 per dag.
Tijdens een terechtzitting op donderdag vertelde Manning aan rechter Anthony Trenga dat ze niet van plan is toe te geven aan deze overheidsdruk. “Ik sterf liever de honger dan dat ik mijn mening dienaangaande verander,” zei Manning. “En als ik dat zeg, bedoel ik dat vrij letterlijk.”
Manning’s gevangenisstraf werd haar donderdag opgelegd, precies een week nadat ze was vrijgelaten na een 62 dagen durende detentie – inclusief een maand in eenzame opsluiting – omdat ze weigerde te getuigen voor een ‘Grand Jury’ die, verondersteld wordt betrekking te hebben op de criminele vervolging van WikiLeaks oprichter en uitgever Julian Assange, die momenteel vecht tegen de poging van de Trump-regering om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten.
“Dit is ongekend”, stond in een tweet op Manning’s officiële Twitter-account.
BREAKING: de intimidatie door de Amerikaanse regering van klokkenluider en activist Chelsea Manning neemt toe. De boetes waarmee ze haar bedreigen zijn ongekend. Lees de verklaring van haar juridische team en retweet dit totdat het breekt.
– Evan Greer (@evan_greer) May 16, 2019
Dit is schandalig. https://t.co/2GvhUK0My6
– Naomi Klein (@NaomiAKlein) May 16, 2019
Moira Meltzer-Cohen, een advocaat voor Manning, zei donderdag in een verklaring dat terwijl ze “teleurgesteld” is over de beslissing van de rechter, ze verwacht dat “het net zo dwingend zal zijn als de vorige sanctie – dat wil zeggen helemaal niet”.
“In 2010 heeft Chelsea een principiële beslissing genomen om de wereld de ware aard van moderne asymmetrische oorlogvoering te laten zien,” zei Meltzer-Cohen. “Het is veelzeggend dat de Verenigde Staten zich altijd meer hebben beziggehouden met de openbaarmaking van die documenten dan met de vernietigende inhoud van de onthullingen.”
“De Amerikaanse regering baseert zich op de geïnformeerde instemming van hen in wier naam ze regeren, en de vrije pers is het krachtige mechanisme om ons op de hoogte te houden. Het is een prestigepunt voor deze regering om publiekelijk een vijandige houding tegenover de pers aan te nemen,” voegde ze eraan toe. “Het is aan de pers om voor zichzelf op te komen, op te komen voor de journalistieke praktijk en op te komen voor Chelsea op dezelfde manier waarop zij consequent op is gekomen voor de pers.”
(bron: commondreams.org)