Rechter Brazilië weigert zijn ‘vriend’ president Temer af te zetten

Het Braziliaans verkiezingstribunaal weigert in te gaan op een klacht tegen president Temer, voor zijn frauduleuze verkiezing tot vice-president onder president Dilma Rousseff in 2014. Opperrechter Mendes weigert zijn ‘vriend van dertig jaar’ af te zetten en legt de bewijzen naast zich neer. Daarmee blijft de situatie van president echter even labiel.

De Braziliaanse verkiezingsrechtbank TSE (Tribunal Superior Electoral) moest zich uitspreken over klachten van verkiezingsfraude tijdens de presidentsverkiezingen van oktober 2014. Braziliaanse bedrijven hebben honderden miljoenen dollars betaald voor de verkiezingscampagnes van partijen en kandidaten in ruil voor politieke wederdiensten. Dat was ook het geval bij de verkiezingen van 2014.

Temer, die in 2014 tot vicepresident was verkozen en sinds de afzetting van Dilma Rousseff in 2016 president is, werd echter vrijgesproken van de beschuldigingen. Vier van de zeven rechters stemden voor vrijspraak. “Een president vervangt men niet zomaar”, motiveerde TSE-voorzitter Gilmar Mendes zijn stem voor vrijspraak.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be