Rechtbank: proces tegen Wilders gaat door

De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat het proces tegen fascistenleider Geert Wilders door mag gaan. Wilders staat terecht voor zijn ‘minder, minder’-uitspraak over Marokkanen.

Wilders’ advocaat, Geert-Jan Knoops, had betoogd dat een vonnis over die uitspraak in feite een uitspraak over het verkiezingsprogramma van de PVV zou zijn. De rechter zou daarmee volgens Knoops een politiek oordeel over Wilders vellen. Hij verzocht de rechtbank dan ook het proces te staken.

De Haagse rechter is echter van oordeel dat vervolging van Wilders zijn politieke vrijheden niet aantast. Niemand staat boven de wet, ook politici niet. Ook vond de rechtbank dat Wilders uitspraken niet vergelijkbaar zijn met uitspraken van Rutte (“pleur op”) en Rob Oudkerk (“kutmarrokanen”). Uitspraken van andere politici zijn op andere plekken en momenten gedaan, en kunnen niet op één lijn gesteld worden met die van Wilders.

Wilders’eerste poging zichzelf als politiek martelaar te profileren is daarmee mislukt, al denkt zijn sociopathische aanhang op Twitter daar anders over.

Het inhoudelijke proces tegen Wilders begint op 31 oktober.