Reactie op het artikel: ‘Scheppen banken geld of niet?’
Leuk verhaal maar ik snap het niet helemaal (het monetaire systeem blijft verwarrend!). U zegt:
‘Dat de banken gezamenlijk de geldhoeveelheid laten toenemen is dan weer wel juist, omdat het krediet van de een het saldo van de ander kan worden, zodra het geld wordt overgemaakt’.
Als die persoon dat geld opneemt zegt u daarmee dus dat banken door middel van schuld geld creëren. Dat u zegt dat banken wel krediet kunnen scheppen maar geen liquiditeit, geen geld, klopt dan volgens mij ook niet. Als ik een krediet heb bij de bank en het opneem dan heb ik toch geld in mijn zak om uit te geven. Dit is dan toch liquiditeit. Op dat moment is er toch door schuld (krediet) geld gecreëerd.
Ook zet ik vraagtekens bij ‘krediet is geen geld’. Tegenwoordig betalen we heel veel digitaal dus als ik met mijn krediet iets koop dan is krediet wel degelijk geld. In feite is al het geld schuld. Verder heeft u het helemaal niet over fractioneel bankieren. Als een bank +/- 9x zoveel kan uitlenen als het werkelijk in kas heeft dan schept ze daarmee toch heel veel geld? Ik zet bijv. 100 euro op de bank. De bank kan dan krediet creëren tot wel 900 euro. Als een persoon mede of alleen dat krediet opneemt dan heeft de bank toch weer geld gecreëerd?
Uw reactie op het einde van uw artikel vond ik ook wat verwarrend, u zegt:
‘Ook ik ben dan treurig over de huidige situatie. Niet omdat de banken geld zouden scheppen, wat ze niet zouden mogen. Niet omdat de banken in privé-handen zijn. Ik ben treurig omdat de banken hun maatschappelijke functie, die noodzakelijk is, niet goed uitoefenen.’
Daar zijn we het waarschijnlijk wel over eens.
‘De oplossingen echter om uit deze situatie te komen kunnen niet gevonden worden in het verbieden van die zogenaamde geldschepping of in het onder democratie brengen van de banken. Zij moeten gevonden worden door een juist inzicht in de situatie en een ontwikkeling, zowel in de maatschappij als bij de banken, in het denken over de economie, over waarde en over algemeen menselijke noodzakelijkheden’.
Maar is dat inzicht niet juist dat de banken in dit systeem alleen maar bezig zijn met het maken van zoveel mogelijk winst omdat ze in private handen zijn? Is het niet zo dat we continu van bubbel naar crisis gaan omdat banken ‘in goede tijden’ veel te veel geld de economie in pompen en ‘in slechte tijden’ veel te veel geld uit de economie trekken? Is het niet zo dat we met z’n allen de hele tijd een stoelendans aan het beleven zijn omdat de banken wel geld als schuld (in balans) creëren maar de rente moeten we bij iemand anders vandaan zien te peuteren?
En is het dan niet juist een oplossing dat we dit cruciale wiel van onze economie uit handen halen van vage aandeelhouders en in de handen van een democratisch gekozen orgaan leggen, een orgaan in dienst van de HELE samenleving en ophouden met belachelijk veel geld (rente) te betalen dat alle innovatie, verandering en verduurzaming in de weg staat?
Inzien dat de banken helemaal niet bezig zijn met algemene menselijke noodzakelijkheden, laat staan de juiste waarden hebben.
Pingback: Reactie op de reactie : ‘Scheppen banken geld of niet?’ | Krapuul