Re: re: re: Koekamp

Aanstaande donderdag, 6 april om 9 uur ‘s ochtends, is dan wéér een rechtszaak in de juridische Never Ending Story van de ontruiming van het vluchtelingenkamp op de Koekamp.

Eh? Ja, goed gelezen, dat vluchtelingenkamp dat in december 2012 met veel politiegeweld ontruimd werd. Ruim vier jaar geleden dus, en het OM probeert nog steeds uit alle macht om er een veroordeling uit te slepen naar degenen die zich destijds hadden vastgeketend om de ontruiming te bemoeilijken. Waarvan ik er dus eentje was.

Waarom het OM daar nog steeds zo hard op gaat, terwijl de aanklacht niet heel veel meer is dan ‘niet luisteren naar een politiebevel’, is mij een raadsel. Dat wil zeggen: vanuit een juridisch perspectief is het mij een raadsel. Vanuit tactische overwegingen zie ik redenen zat: de voortgaande hetze tegen activisten, pogingen om de activistische strijd steeds maar weer te de-politiseren en te criminaliseren. Daarnaast zijn boetes voor de overheid natuurlijk handige melkkoeien en hou je de gemiddelde activist ook wel van de straat door deze voortdurend op (advocaten)kosten te jagen.

Maar juridisch gezien snijdt het geen hout allemaal.

In de rechtszaal liep één en ander ook niet echt van een leien dakje: tot twee keer toe werd de rechter wegens vooringenomenheid gewraakt. De tweede wraking – nadat de rechter weigerde bewijsmateriaal aan te nemen en meende dat hij het recht had om slotwoorden inhoudelijk te beperken – werd toegewezen.

Donderdag zou dan de laatste fase moeten zijn: een herhaling of samenvatting van de gebeurtenissen en de pleidooien, gevolgd door twee en een half slotwoord. En dan maar wachten op de uitspraak. Laat het ook in deze zaak maar op voorhand duidelijk zijn: wat de uitspraak van de rechter ook is, deze zal op geen enkele manier van invloed zijn op mijn activisme. Alleen mijn innerlijk ethisch besef kan daar grenzen aan stellen en vooralsnog zegt dat ethisch besef alleen maar dat de noodzaak tot verzet nog altijd even dringend is.

Was ik dertig jaar jonger geweest, dan had ik dat wat korter verwoord. Boeiuhhh.

Meer info over de hele situatie destijds is te vinden op de website van no-border.nl: https://no-border.nl/tag/koekamp/.

En dit filmpje is van de ontruiming zelf:

Mocht je je solidariteit willen uiten door naar de rechtszaak te komen, dan kan dat natuurlijk: donderdag 6 april, 9 uur ‘s ochtends, rechtbank Den Haag.

– Eerder verschenen bij Dhjana.