Racisme? Och, daar kun je over babbelen, vindt de “NOS”

08_discriminatie
Klik op plaatje om tekst goed te kunnen lezen

Iemand wil iets gaan studeren aan Inholland, maatschappelijk werk en dienstverlening, maar ja, dat heet tegenwoordig social work, dat moet je ook maar weten. Eerst schrijft de betrokkene zich in bij de lommerrijke vestiging Haarlem (dicht bij station Overveen, ik weet het maar al te goed, ik heb er zelf gewerkt). Dan lijkt Amsterdam, of vanuit haar standpunt Amstelveen, een beter idee. Een mailwisseling volgt.

“Beste xxxx, in Amstelveen zit geen social work van Inholland. Ik denk dat je Amsterdam aan de Boelenlaan bedoelt.”

Daar begint het al. Het is de De Boelelaan, zonder n, onbekende mailer van Inholland (in mijn tijd moest het INHolland heten – vraag niet waarom, de tent is niet goed in het nieuws geweest, daarom misschien). Moeilijk hè: de De Lairessestraat. De De Boelelaan. Nederlands en Nederlandse straatnamen zijn lang niet altijd makkelijk. Hoe onmakkelijk blijkt wel uit de verdere mailwisseling.

“Hou er wel rekening mee dat de student populatie in Amsterdam anders is als die in Haarlem (in Amsterdam is een groot deel van de studenten van allochtone afkomst)” etcetera etcetera

student populatie. Anders als. Ja, allochtonen, die spreken niet zo goed Nederlands misschien.

En zoiets wordt in het nieuws gebracht via Radio FUNX (“publieke omroep” blijkbaar). En vervolgens bericht de NOS er over (het knipsel circuleert al een tijd op twitter) en vindt het gepast van “racistische mail” te spreken. Tussen aanhalingstekens. Want is het wel racistisch, zullen ze bij de NOS denken, de huidige politieke-correctheid vraagt om Benoemen en Zeggen Waar Het Op Staat.

Misschien vind ik die aanhalingstekens van de NOS nog wel erger dan die hele onnozele mailwisseling. Die was particulier, zij het namens een onderwijsinstelling. De NOS heet van “ons allemaal” te zijn.