Racisme in strips: Jommeke

Via social media heeft Dalilla Hermans de discussie over een racistische tekening in de nieuwe Suske en Wiske aangekaart. Haar verhaal werd inmiddels opgepikt door het VRT-nieuws.

(…)

Tijdens een bezoek aan een rommelmarkt enkele jaren geleden had ik me voorgenomen eens te zoeken naar stripboeken met racistische (beeld)taal. Al snel stuitte ik op boeken van Jommeke. Ik viste hier en daar een strip uit de bakken, maar ben na vier gestopt. In dit artikel zal ik enkele voorbeelden kort bespreken en me daarna toespitsen op één van de gevonden strips van Jommeke: De Njam-njambloem.

Op internet is aardig wat over dit onderwerp te vinden. Deze website en deze pagina van Humo sommen een aantal bekende voorbeelden op en laten de gewraakte fragmenten zien. Ook zijn er goede studies naar het fenomeen verschenen, zoals Zwarte mensen in kinderboeken van Roline Redmond of Want ook al was zijn huid ook zwart van Renate Ammerlaan.

Een klassiek voorbeeld van racisme in strips is Sjors&Sjimmie, in de versie van Frans Piët. Toen Jan Kruis de strip eind jaren zestig overnam, veranderde hij de dommige, stereotype Sjimmie van Piët in een gewone jongen. “Ik heb van wildeman Sjimmie een gewoon Surinaams jongetje gemaakt, zoals je dat op straat tegenkwam”, zegt Kruis hier later over.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Google-news: racisme