Raad van Cultuur slaaf van Zijlstra met rapport ” Slagen in Cultuur’

Als ik zo alle bezuiningen lees van de Raad voor Cultuur (RvC) dan ontkom ik niet aan het idee dat de RvC onder één hoedje speelt met de staatssecretaris. Casper de Kiefte van FNV Kiem zegt dan ook terecht dat de titel beter ‘Slagveld in Cultuur’ had kunnen heten. Er verdwijnen musea, er verdwijnen dansgroepen, er verdwijnt toneel en er verdwijnen orkesten. Kortom, Nederland wordt weer het calvinistische landje met het zuinige bekje als het gaat om iets anders dan geld verdienen. Want dat is wel de Mammon van deze tijd en die vraagt grote offers, nog net niet de eerstgeborenen, maar dat komt nog wel.

Het demissionaire kabinet kent van alles de prijs, maar van niets de waarde. Een kreet die gebezigd werd op manifestaties tegen de bezuinigingen. En voor mij klopt hij, het zijn rekenmeesters die op een verkeerde manier in alles en nog wat zitten te snijden, zonder dat ze werkelijk weten wat belangrijk is. Rijke mensen moeten ontzien worden met belastingen, want anders verlaten ze Nederland. Geloof je het zelf? Het zijn vriendjes van de bewindslieden die alvast bezig zijn om aan hun toekomst te werken. Als ze uitgekotst zijn in de politiek, dan willen ze graag een hoogbetaalde baan in het bedrijfsleven en dan moet je wel weten welke hand je voedt.

2 gedachten over “Raad van Cultuur slaaf van Zijlstra met rapport ” Slagen in Cultuur’”

  1. Dat is al een tijdje aan de gang, het komt door de afvalrace. Onder staatssecretaris Rick van der Ploeg moest de Raad al veel meer aanvragen afwijzen dan redelijk was. Om dwars te liggen brachten ze dan wel een lovend advies uit, met daaronder ‘afgewezen’. Dat was wel raar, maar ook sympathiek. Plasterk heeft daar definitief een einde aan gemaakt. Ook stuurde hij de Raad terug naar de tekentafel om het advies bij te snijden, ook al vonden ze dit niet verantwoord. Directeur Els Swaab was dan ook niet geliefd (vanwege het Jongerius-syndroom zeg maar, dat je je altijd afvraagt namens wie ze spreekt), maar toch clashte ze uiteindelijk dusdanig met Zijlstra dat ze het veld ruimde. Dus toen mocht Joop Daalmeijer, die na het wegsnoeien van de NPS om een nieuw directeursbaantje verlegen zat, het karwei afmaken. Geen last van scrupules zo te zien, dus hij mag vast blijven. Want onder een nieuw kabinet zie ik het echt niet veel beter worden. Al sinds 2008 financiert het Rijk nl. alleen nog maar de crème de la crème.

  2. Het zal dat het al een hele tijd aan de gang en nu als slagveld over de kunsten, verdwijnen van podium kunsten als meest kwetsbaar en niet alleen dat , dit slag veld heeft m.i. niets met calviniscme maar alles met markbeginselen , onderwaardering van de kunsten indien niet profijltelijk, te maken, Ik herinner me de joviale steun hand van Bolkenstein op het Balkon van Stadsschouwburg aan Schreeuw om Cultuur betogers om gepaste megafoon timing bevoogdend te eindigen in de trant van: Het is voor jullie ontwikkelings hulp of cultuur subsidie … Het ergste is nog dat hij de aanwezige spirit na een gejouw plat heeft kunnen dempen .

    En had gaat verder dan . demissionair premier Rutte die niet wist wat de Hollansche Schouwburg was,, je houdt het niet voor mogelijk .
    Bilbliotheek van het tropen intstituut zou het niet overleven
    Ik kwam dit nu tegen http://www.theaterinstituut.nl/Theater-Instituut-Nederland/Over-TIN/Geen-geld-voor-behoud-theatergeschiedenis

    Welk land en waarom gaat een land met culturele erfenissen , niks plats bombarderen van elkaar tempels of zo met bronnen van geschiedenis en podium kunstenaars om………..

Reacties zijn gesloten.