Qatar krijgt 13 eisen voorgelegd

Het emiraat Qatar heeft van de vier landen die het land een boycot hebben opgelegd een lijst gekregen met 13 eisen die moeten worden ingewilligd voordat de boycot wordt opgeheven. Een ongenoemde hoge functionaris van een van de vier landen,Saudi Arabië,de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrain en Egypte, heeft dat tegenover het persbureau Reuters verklaard.
De lijst is overhandigd door Kuwait, dat een positie als bemiddelaar inneemt tussen Qatar en de vier. Qatar heeft tien dagen de tijd gekregen om de eisen in te willigen. Daarna wordt het voorstel van de vier landen weer ingetrokken, aldus de functionaris.
Eén van de eisen is het sluiten van het tv station Al Jazeera, een andere dat de betrekkingen met Iran op een laag pitje moeten worden  gezet. Verder moet Qatar de militaire basis van Turkije in het land sluiten.

Afgezien daarvan moet Qatar zijn banden opgeven met ”terroristische, sektarische en ideologisch gekleurde organisaties”. Genoemd worden de Moslim Broederschap, Islamitische Staat, al Qaeda, Hezbollah en Jabhat Fatah al Sham (wat de nieuwe naam is voor Jabhat al Nusra, de tak van al Qaeda in Syrië) volgens de functionaris. Opmerkelijk was dat in het lijstje Hamas in Gaza niet werd genoemd.

Qatar moet verder ophouden de Qatarese nationaliteit te verlenen aan burgers van de vier landen en ophouden regionale instabiliteit en terrorisme te bevorderen, of te flirten met ”revolutionaire theocratieën”, aldus de functionaris, en vergoedingen betalen voor de schade die zijn politiek hun de afgelopen jaren heeft berokkend. De naleving door Qatar van de voorwaarden zal dan vervolgens zorgvuldig worden gemonitord, in het eerste jaar elke maand, het jaar daarna eens per drie maanden, en de tien daarop volgende jaren eens per jaar.

Qatar, dat eerder alle beschuldigingen van de hand heeft gewezen, heeft nog niet geantwoord. Wel heeft de minister van Buitenlandse Zaken, sheikh Mohammed bin Abdulrahman al Thani, afgelopen maandag gezegd dat Qatar niet zal onderhandelen met de vier anderen zolang de maatregelen tegen het land niet zijn opgeheven.
Turkije heeft bij wijze van steun aan Qatar een klein contingent militairen en pantservoertuigen gestuurd, evenals een schip met voedsel om de boycot te compenseren. Ook Iran heeft een aantal schepen met voedsel gestuurd. President Trump van Amerika heeft de boycot van Qatar geprezen en zichzelf op de borst geklopt omdat de maatregelen werden ingesteld na zijn bezoek aan Saudi Arabië. Hij heeft Qatar opgeroepen ”de steun aan terrorisme te staken”. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Tillerson deed intussen zwakke pogingen de ruzie te kalmeren. Qatar herbergt de grootste militaire luchtmachtbasis in het Midden Oosten, bemand met ruim 10.000 man personeel.