PVV verzamelt gegevens journalisten

De  PVV verzamelt privégegevens van journalisten om hen te screenen. Dat doen ze op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hoogedelgestrenge Wilders.

Maar volgens deskundigen kan dit niet door de beugel en handelt de PVV tegen de wet. Een politieke partij mag nooit privacygevoelige informatie, zoals het BSN-nummer, van burgers opvragen. Het BSN- nummer  is bedoeld als communicatiemiddel tussen burger en overheid.

“We willen weten wie binnenkomt”, zegt een woordvoeder van het Korps Landelijke Politiediensten, waaronder de DKDB valt. Het BSN is voor ons een makkelijke manier om dat te weten te komen.”

Maar gemakzucht mag geen reden zijn om privacygegevens te verzamelen van burgers, dat zegt ook Marten Voulon, onderzoeker van IT-recht aan de Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van privacy en het BSN.

“Het opvragen van het BSN moet écht nodig zijn, bijvoorbeeld omdat er een acute dreiging is. Het mag zeker niet uit gemakzucht. “

Nou ben ik van beroep geen journalist, maar als ik het wel zou zijn en nog een beetje waardigheid had en principes voor mijn beroep, zou ik als journalist die hele PVV boycotten. Want dat doe je nu eenmaal als onafhankelijk journaille. Het lijkt Noord-Korea wel, waar de pers ook gecontroleerd wordt, alleen dan met de Grote Blonde Lijder…….

42 gedachten over “PVV verzamelt gegevens journalisten”

 1. Boycotten? Klinkt stoer, maar hoe moeten we ons dat voorstellen? Slecht idee. Een journalist zou juist achter de geldstromen van de PVV moeten willen komen.

 2. Nederland is inderdaad Noord-Korea geworden met al deze politionele regels.

  “Eerder dit jaar bleek dat de PVV ook al burgerservicenummers van vrijwilligers inzamelde en door de DKDB liet screenen, zonder dat de betrokkenen dit wisten.”

  Dit is uiterst schandalig en is alleen met Ruppert Murdock afluisterschandaal te vergelijken.
  Persoonlijk maak ik me weinig illusies over deze problematiek want ik heb reeds vastgesteld dat we in een land leven waar de slavernij tot op heden diepe sporen nagelaten heeft en men durft niet deze zaken hard aan te pakken.

  Nederland wemelt van privé-beveiliging die graag met oud-politiemensen samenspannen om gegevens tegen uitbetaling natuurlijk uit te wisselen.

 3. De PVV verzamelt privégegevens van journalisten om hen te screenen. Dat doen ze op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hoogedelgestrenge Wilders.
  Ja, en dientengevolge met alle medewerking van de AIVD, want die is onlosmakelijk verbonden met bovenstaande instanties.
  Het moet niet gekker worden! Hoe krijgt die perverse geblondeerde windbuil zoveel macht?
  Trouwens zoals reeds aangestipt: ook raar dat bij de drankaanrijding van v.d. Stoep geen omstandigheden en bijzonderheden worden gemeld, wat de pers bij elk ander wissewasje bij Groen Links of PvdA altijd wel doet.
  Is de stille staatsgreep, compleet met censuur, al voltrokken soms?

 4. Zijn jullie vergeten dat ik de PVV een stelletje ondergedoken nazi’s heb genoemd welke nu hun kans schoon zien en uit de drek te voorschijn komen? Stukje bij beetje krijg ik steeds meer gelijk! Rechts Nederland moet de namen PVV-VVD-CDA onthouden als de zwarte polizei aan hun voordeur aanbeld in het holst van de nacht!

 5. @3 Abdul:

  [Is de stille staatsgreep, compleet met censuur, al voltrokken soms?]

  Weet je Abdul, toen ik dit bericht las werd ik voor het eerst bang.
  Het lijkt erop dat er allerlei lijsten aangelegd worden, voor een soort ‘round-up’ van de fascisten onwelgevallige elementen.
  Es riecht nach Kristallnacht.

 6. LeRoiDanse Schreef:

  Weet je Abdul, toen ik dit bericht las werd ik voor het eerst bang.

  Ja, eng. Persbreidel, zoals dat in de jaren veertig heette.
  De kranten censureren zichzelf zo te zien, eerder uit angst dan op consigne van hogerhand. wel goed van de GPD-bladen om het naar buiten te brengen overigens.

 7. @7 Abdul

  Het zou niet eens zo gek zijn, om hierom alleen al te gaan weigeren ooit nog je BSN-nummer af te geven aan wie dan ook.
  De Staat is dus weer niet te vertrouwen, en heeft inderdaad in 40-45 ook braaf meegewerkt met het afvoeren van Joden, Roden, Homo’s Zigeuners etc etc.
  Dat ging hier zo makkelijk, omdat er een voortreffelijk ge-organiseerd Register was op de burgerlijke stand.
  En dit is wat nu bekend wordt, wellicht dat nummers van Moslims, Homo’s, Roden etc etc, ook allang in een databank zitten.

  Misschien nu al tijd om te gaan weigeren je nummer ooit nog te geven en een proces uit te lokken, omdat de Staat de gegevens gewoon afgeeft aan een rechtse partij…
  Waar blijven trowuens de SP en Groen Links??? en de Salonsocialisten???

 8. Verbaast me toch zeer, dat dit in opdracht van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging gebeurt. Ik ging er toch al heel lang vanuit, dat “die” diensten die gegevens toch al lang hadden (of die van een andere dienst met gemak zouden kunnen overnemen). Zal wellicht eerder PVV-pesten zijn, zo van “laat hen die info maar verzamelen. Dat wij die allang hebben, hoeven zij niet te weten”. 🙄

 9. @9 MadPride

  Als dit waar is, is iedereen in NL vogelvrij verklaard en overgeleverd aan de fascisten door de Staat.
  Wie en wat en waarom dat doet, doet er allemaal niet toe.
  Dit soort gegevens horen bij de Overheid bewaakt te worden met alle mogelijke middelen.
  Een overheid die dat niet doet, is zelf een gevaar voor de burgers, en zal er ook geen bezwaar in zien verder te gaan.

  Het is _precies_ hetzelfde als in vorige fascitische periodes. Ook toen reageerden we te laat.

 10. @10 – Ja, maar als het om het onrechtmatig (in onze ogen) verzamelen van persoonsgegevens gaat, zijn we volgens mij al te laat met onze protesten. De vervloekte “11 september” mentaliteit, die ook zoiets als een Nationale Coördinator Terrorismebestrijding mogelijk maakt, maakt immers van iedere burger in principe al automatisch een verdachte. Ik deel overigens je vrees en je verontwaardiging wel, maar geloof niet, dat dit feit zoveel nieuws behelst…
  😉

 11. @11: MadPride:

  Voor mij is het wel nieuw, dat BSN nummers en in principe alle daaraan gekoppelde gegevens (!) afgegeven worden aan ‘partij’ .
  Dat dit land zover afgezakt zou zijn, had ik -nog-niet voor mogelijk gehouden.
  Het gaat veel harder dan ik dacht, en de dreiging van een fascistische coup is voor mij wel degelijk tastbaarder geworden als de Staat zijn burgers niet meer wil beschermen.

 12. LeRoiDanse Schreef:

  @11: MadPride:
  Voor mij is het wel nieuw, dat BSN nummers en in principe alle daaraan gekoppelde gegevens (!) afgegeven worden aan ‘partij’ .

  De gegevens worden toch niet aan de partei afgegeven? Die verzamelt ze alleen. Op zich niet zo heel vreemd hoor. Ik heb hier ook een flinke database liggen van BSN+NAW gegevens. En die mag iedereen hebben.

 13. Ideetje?:

  Artikel 7

  De toelating tot het beroep van journalist geschiedt op gedaan verzoek door de inschrijving in het beroepsregister van journalisten.
  Dit beroepsregister wordt ten kantore van het Verbond van Nederlandsche Journalisten bijgehouden.
  Omtrent de inschrijving beslist de voorzitter van het Verbond van Nederlandsche Journalisten.
  De voorzitter van het Verbond van Nederlandsche Journalisten besluit tot inschrijving, indien aan de in artikel 5 vastgestelde voorwaarden is voldaan.

  Artikel 5

  Journalist kan slechts zijn hij die:
  Nederlander is,
  den leeftijd van 21 jaar heeft bereikt,
  vakopleiding heeft genoten,
  de eigenschappen bezit, welke noodig zijn om de taak van het voorlichten der openbare meening te vervullen.
  Journalist kan niet zijn hij die bij rechterlijke uitspraak is ontzet van een der in ar­tikel 28 van het Wetboek van Strafrecht genoemde rechten, tijdens den duur dier ont­zetting.

  Uit het Journalistenbesluit van 2 mei 1941

 14. Privacy en veiligheid

  Webpagina | 22-03-2011

  De overheid gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Uiteraard geldt dit ook voor uw BSN.

  Niet iedereen mag zomaar uw BSN gebruiken. Welke instanties of organisaties het BSN mogen gebruiken, is wettelijk geregeld. Op deze website kunt u lezen welke organisaties persoonsgegevens met behulp van het BSN mogen opslaan en/of uitwisselen met andere organisaties.

  Omdat het BSN helpt bij het vaststellen van de identiteit is het ook een belangrijk middel in de bestrijding van fraude.

  http://www.burgerservicenummer.nl/Over_BSN/Privacy_en_veiligheid

 15. Het is heel logisch dat de PVV die nummers opvraagt , tís voor een offerte : Hoeveel kost per recalcitrant 1 nummer tatoeëren, hoeveel met een streepjescode erbij , kan het machinaal ect etc

 16. Al Bakrastani Schreef:

  Het is heel logisch dat de PVV die nummers opvraagt , tís voor een offerte : Hoeveel kost per recalcitrant 1 nummer tatoeëren, hoeveel met een streepjescode erbij , kan het machinaal ect etc

  Dank je, nu begrijp ik beter waarom ze de naam Gert Wilders hebben laten registreren.

 17. @ Piet- Ahmet

  Geenstijl waait met alle winden mee, als het hen goed uitkomt. Jonny Quest is bang dat hij als sjoernalist dalijk ook zijn BSN moet overhandigen. Maar morgen schrijft diezelfde Jonny Quest even goed hoe geweldig de PVV is en waarom het zo belangrijk is dat de PVV geen openbaring wil van giften.

  Over giften en gelden gesproken, de PVV wil gegevens verzamelen, maar weigert zelf openheid te geven over haar financierders. Jammer dat de PVV niet in de regering zit. Anders hadden we kunnen wobben.

 18. #20 verbaast me ook helemaal niks hoor Sjef! Verwacht van zo’n site ook niks beters maar vond dit wel ff leuk!

 19. -De partij krijgt zo inderdaad de beschikking over het BSN en andere gegevens van de journalist, maar daar kan de PVV verder niets mee, zegt de minister.-

  ==maar daar kan de PVV verder niets mee, zegt de minister==

  Aldus Ivo O.
  Een of andere minister, die beter aan de lopende band kan gaan staan te werken.

  Gezien het hoge aantal fraudeurs, binnen de PVV fractie, zou het volgende zeker tot de mogelijkheden behoren. —– http://nl.wikipedia.org/wiki/Identiteitsfraude

  Overigens: enkele decennia geleden wist men ook wel raad met persoonsgegevens. Iets met gele sterren en deportaties/ moord.

  Dit soort gegevens levert, voor zover ik begrepen heb, een leuke zak Euro’s op…op de digitale markt.

 20. Interessanter aspect van de berichtgeving vond ik in het weerwoord van Opstelten echter het volgende

  In het belang van de veiligheid van Wilders wilde Opstelten er verder niet veel over kwijt.

  (Bron: http://tinyurl.com/3r887rd)
  Tja en dat is een heel ander probleem. De beveiliging van dhr. Wilders staat buiten de wet, omdat deze in “het belang van de veiligheid van Wilders” niet nader onder de loep genomen mag worden…

 21. @ De dansende koning

  Met een BSN- nummer kun je een heel eind komen. Als ik uw naam, geboorte datum, en adres mag hebben open ik een nieuwe rekening voor u. Afgesproken? limiet van 100.000 euro

 22. @madpride

  Dat is idd een groot probleem. Opstelten zegt dus dat de PVV wettelijk gezien gegevens van burgers mag opvragen, waar geen drol van klopt natuurlijk. En met bodyguards om hem heen en beveiliging lijkt het me niet dat er sprake is van acute nood of dreiging waarbij de gegevens van burgers moeten worden opgevraagd.

 23. @ 26: MP

  Ja, las dat ook net. In het kader van de veiligheid van wilders en trawanten wordt een heel volk beroofd van zijn eigen instituut : de Staat ( waakt over u…) ja ja, gaat u maar rustig slapen.
  Wat een duivels tuig.

 24. @27:

  Kan je het niet in een envelopje sturen?
  Bankrekeningen zijn zo juli 2011., je loopt een beetje achter hoor.
  Doe maar via Krapuul, die mogen het ook wel hebben voor de helft dan.

 25. @ de dansende koning

  Ik bedoelde eigenlijk dat ik met uw BSN en NAW zo een rekening kan openen. En het geld kan ik dezelfde dag opnemen. Dus niks envelop en postduifjes :D. U loopt achter. Met koekjes op de interwebs kan een hele pientere jongen ook al heel wat achterhalen.

 26. LeRoiDanse Schreef:

  ..Op deze website kunt u lezen welke organisaties persoonsgegevens met behulp van het BSN mogen opslaan en/of uitwisselen met andere organisaties…

  Die website klopt niet dan. Zoals ik al zei: ik ben verplicht hier een hele database bij te houden, een groot deel van de BSN’s zijn gewoon openbaar. Die discussie hebben we hier al eens gehad.

 27. Neemt niet weg dat ik nog steeds vind dat het verzamelen van die gegevens door een partei als de pvv veel te ver gaat. We hebben al eerder problemen gehad met een soortgelijke schurkenclub die veel te graag van dit soort nummers gebruik maakte

 28. Klopt, de staat bestaat uit verschillende onderdelen natuurlijk. In dit geval verbied het ene onderdeel (Binnenlandse zaken) wat het andere (de belastingdienst) verplicht.

 29. @ GJ_:

  Beste heer GJ,

  Ja, ik moet voor mijn loonstrook ook mijn BSN over leveren aan mijn werkgever en maar hopen dat hij er verantwoordelijk mee omgaat. Maar dat is niet de discussie. Ik vind het verwerpelijk dat een politieke partij die toch al neigt naar nostalgie van de jaren 40 de beschikking kan krijgen over deze gegevens en dat de overheid weg kijkt door te zeggen dat het voor hun zo makkelijker is.

 30. De PVV zal de BSN nummers ongetwijfeld in combinatie met andere gegevens administreren. We kunnen een mooi betoog maken welke rechten je als journalist hebt, welke wettelijke beperkingen in acht genomen moeten worden, etc.

  De PVV heeft geen respect voor de persoonlijke levenssfeer van journalisten, misschien moeten journalisten maar wat minder respect opbrengen voor het Lebensraum van Fuhrer Wilders, adres publiceren, zijn echtgenote, the dirt

 31. Dit is de eerste stap, de volgende is het indexeren en opslaan van Journalisten die je goed gezindt zijn en welke je als “onwaardig” of “onwenselijk” bestempeld.

 32. @41:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Journalistenbesluit_(2_mei_1941)

  [Het Journalistenbesluit ‘verhief’ de journalistiek van particuliere aangelegenheid tot openbare taak. Het regelde van staatswege de daaraan verbonden beroepsplichten en -rechten en in die zin was het een uitnemend voorbeeld van nationaalsocialistische cultuurpolitiek. Het Journalistenbesluit bracht tot stand waarvoor de vooroorlogse journalistenorganisaties jarenlang hadden gepleit en geijverd. Het was echter een product van de Nieuwe Orde, die vanzelfsprekend beoogde de journalisten in te schakelen in de nieuwe, nationaalsocialistische ordening der samenleving.

  **************
  De beschermde positie die het Journalistenbesluit bood was natuurlijk slechts weggelegd voor journalisten die bereid waren (of die meenden geen alternatief te hebben) zich voegden naar de eisen die aan de ‘nieuwe journalistiek’ gesteld werden.

  *************

  Het Journalistenbesluit was overigens een vrijwel letterlijke vertaling van het Duitse Schriftleitergesetz van 1933.]

  Als een sjabloon past het, en we suffen ons met elkaar dit tijdperk in…

Reacties zijn gesloten.