PVV en propaganda (via René Dercksen)

truths-truthDat de PVV graag “de (zelfverklaarde) PVV’ers” willens en wetens misleidt, schreef ik eerder in dit stuk over ‘SP versus PVV’.

Ik zag dat op Twitter ene Ton Aarts, die sinds enige tijd bijhoudt hoeveel en hoe vaak “PVV’ers” op een propagandistische wijze onjuiste berichten verspreiden, ook een immer groeiende lijst bijhoudt met criminele PVV’ers.
Overigens bij deze mijn oprechte dank aan Ton Aarts hiervoor!
In dit specifieke geval gaat het om Rene Derksen, (helaas) lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de Partij voor de Vrijheid.
Het zal dan ook geen verbazing wekken dat Ton Aarts inmiddels door heel veel PVV’ers (waaronder Dercksen) geblokt is en inmiddels wordt uitgemaakt voor een ‘verwarde man’. Hoe triest en uiterst voorspelbaar allemaal.

Blijft weinig over van die vrijheid van meningsuiting bij PVV’ers. Wijs PVV politici bijvoorbeeld maar eens op het volgende of het ‘SP versus PVV’ verhaal hierboven: geheid dat er een blok volgt.

kk6vUKEl

oVnHzIP

Betrapt worden op aantoonbare leugens en vervolgens achter een blokkade gaan zitten jammeren, is uiteraard nogal veelzeggend, en dan zeer zeker niet in de positieve zin des woords. Typisch PVV-gedrag inmiddels: iedere mening die niet in  het leugenachtige straatje van de PVV past censureren, om zich vervolgens lustig in een zelf opgelegde slachtofferrol te wentelen of mensen beledigen. Walgelijk gedrag.

‘Geblockt door Wilders’, blijkt inmiddels zelfs een (online) grap geworden.

Met recht iets om ’trots’ op te zijn. Aangezien dit dus weer eens fijntjes blootlegt dat de intens hypocriete PVV  niets met vrijheid heeft en al helemáál niets met de Vrijheid van Meningsuiting. Andere mening = instant block. Want stel je toch eens voor dat ze daadwerkelijk in moeten gaan op hun leugens.

Hieronder een willekeurige greep uit de door Rene Dercksen verspreide leugens, met gepast antwoord van Ton Aarts.

En dat (deze vorm van) propaganda effectief werkt, kan je bijvoorbeeld zien aan de vele retweets van de leugens die (o.a.) Dercksen blijft verspreiden. Conformation Bias blijkt nogal lastig te begrijpen voor sommigen.
De teller staat inmiddels op meer dan 25 hoaxes, door en via Dercksen verspreid!

Dat bijvoorbeeld afbeeldingen als propagandamiddel ingezet worden, is niet iets nieuws. Het is dan ook een zeer effectief middel om mensen te misleiden; boeken vol zijn daar inmiddels over geschreven.
Dit lemma op Wikipedia geeft wat meer algemene/ brede informatie over ‘propaganda’.

Hier wat verdere informatie hoe dit propagandamiddel in z’n werk gaat.
Humans are easily fooled by digital images
Beware false migrant images shared online
Fake pictures make real memories
How fake images change our memory and behavior

Niet lui (zoals teveel PVV’ers) en zelf willen onderzoeken of een bepaalde afbeelding wel correct is i.c.m. een bericht? Lees dan Six easy ways tot tell if that viral story is a hoax

Firefox gebruikers kunnen deze addon installeren. Deze maakt gebruik van zowel Google alsook Tineye.
(Met de rechtermuisknop op een afbeelding klikken en dan kiezen voor ‘Research image on Google/ Tineye‘. Sorteren, zodat deze de oudste als eerste weergeeft en je prikt zo door de PVV leugens heen.)

Chrome gebruikers kunnen (volgens mij standaard) via de rechtermuis direct op Google afbeeldingen zoeken en/of deze addon installeren.

Opera gebruikers kunnen hier een kijkje nemen.

Mogelijk zijn er ook reverse image addons voor andere browsers, dit is mij echter (nog) niet bekend.

Happy debunking!