Rusland beleefde een dag demonstraties in een hele reeks steden. Het waren protesten tegen corruptie in regeringskring, tevens ook tegen machthebber Putin. Autoriteiten hadden veel van de demonstraties verboden, politie arresteerde honderden mensen waaronder gangmaker/ organisator Aleksej Navalny. De gebeurtenissen zijn belangwekkend genoeg om eens nader te bekijken.
Allereerst: de protesten waren opvallend omvangrijk. Moskou: “De opkomst werd geschat op 7.000 tot 8.000, volgens de politie” . Dat was bepaald niet alles. “Moskou is maar één van de steden waar Russen zondag demonstreerden. De eersten gaan de straat op in Vladivostok, zeven tijdzones oostwaarts. Tienduizenden volgen in Novosibirsk, Tomsk, St Petersburg. Zelfs in Dagestan, waar de grip van het regime het sterkst is, wagen demonstranten zich op straat. De protesten eindigen in Moermansk, aan de grens met Noorwegen”. Een voorbeeld: “Honderden betoogden eveneens in de stad Jekaterinaburg, in de industriële Oeral-regio” , de politie maakte melding van “500 tot 700” actievoerenden. Voorts: “In St. Petersburg kwamen meerdere duizenden bijeen op het Paleisplein”; En NOS-verslaggever Groot Koerkamp vertelt: “In sommige steden waren er een paar honderd deelnemers, in sommige duizenden. In Sint-Petersburg waren het er vele duizenden.”
Indrukwekkend hier zijn niet zozeer de aantallen per stad: Moskou is een miljoenenstad en heeft wel grotere demonstraties tegen de Poetin-regering meegemaakt. Het is vooral de wijde verspreiding. “Groot Koerkamp noemt het opmerkelijk dat het protest niet beperkt bleef tot grote steden in Europees Rusland, maar zich tot meer dan negentig steden uitstrekte”. Van Aljazeera een soortgelijk geluid. Reporter Rory Challands noemt dat “zeldzaam”en voegt toe: “Dit suggereert dat Alexei Navalny’s anticorruptie-boodschap werkelijk resoneert in Rusland, meer dan meer algemene antiregerings-boodschappen doen”.
De demonstranten namen een flink risico. Navalny “zei op zijn website dat er in 99 steden protesten waren gepland maar dat in 72 daarvan de autoriteiten geen toestemming hadden gegeven.” En de politie trad op door grote aantallen demonstranten te arresteren, alleen al in Moskou zeker vijfhonderd waaronder Navalny zelf. Dat laatste was geen makkie, want flinke aantallen betogers probeerden hem te de-arresteren. Goeie zaak, dit soort solidariteit. “Betogers parkeerden zelfs auto’s voor de bus om te beletten dat die ging bewegen, maar werden later weggeslagen door oproerpolitie” . Ook een Guardian-verslaggever werd opgepakt en vijf uur vastgehouden.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: ravotr