Protest tegen Zwarte Piet-racisme effectief, doorduwen blijft wel nodig

De zon schijnt zomers, de temperatuur floept dagelijks ruim boven de 25 graden uit. Het ligt dus voor de hand dat we ons weer druk maken over… de komende Sinterklaasviering. Het mag duidelijk zijn dat zoiets voorbereidingen vergt: waar meert dit jaar de spreekwoordelijke stoomboot aan? Wat voor personeel neemt de bisschop dit jaar mee? Welnu, de plek is bekend geworden: het wordt Koog aan de Zaan. Sint zal zich hoogstwaarschijnlijk weer heel traditioneel laten vergezellen door Zwarte Pieten, oftewel door als racistische karikatuur uitgedoste blackface figuren. Dat schreeuwt weer om protest.

De perspectieven daarvoor zijn helemaal niet ongunstig. De Zaanstreek is vanuit de plekken waar veel anti-Zwarte Piet-actievoerders wonen, een stuk dichterbij. Dat opent mogelijkheden. Hopelijk gaan we die optimaal benutten om de racistische Zwarte Piet-traditie een volgende, zeer noodzakelijke dreun te geven.

Dat de boel verschuift, dat de protesten tegen Zwarte Piet als racistische karikatuur effect hebben, kan intussen uit diverse zaken worden afgeleid. Uit Leiden kwam bijvoorbeeld onlangs redelijk gunstig nieuws. Daar is het einde van Blackface-Piet in zicht. Bij de officiële aankomt van Sinterklaas aldaar zal in 2019 geen zwart geschminkte Piet meer deelnemen. Dat zou zonder het aanhoudende antiracistisch protest niet zijn besloten. Het is dus een overwinning tegen racisme. Maar een trage: in 2018 gaan volgens de planning de helft van de Pieten nog volgens de racistische traditie blackface meedoen. Dat is natuurlijk onverteerbaar.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr