Protest tegen Trump wegens Jeruzalem: enkele kanttekeningen

De beslissing van Trump om Jeruzalem als Israëls hoofdstad te erkennen en de Amerikaanse ambassade er te vestigen, heeft grote protesten opgeroepen. Zoals gewoonlijk vertellen gevestigde media in Nederland daarover slechts zeer mondjesmaat. Nieuws erover vind je elders, net als trouwens ook waardevolle analyse van achtergrond en context.

De Volkskrant heeft het over “de onlusten tussen Israël en de Palestijnen” Het betreffende artikel zegt: “In Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Amerikaanse plannen. Bij de protesten raakten tientallen Palestijnen gewond en werden twee betogers gedood door Israëlische militairen.” Voor de rest gaat het artikel voornamelijk over Palestijnse raketten vanuit Gaza – aantal slachtoffers: nul – en Israëlische raketten gericht op Gaza – aantal gewonden: 25, aantal doden twee. Nog steeds staat in Israël de doodstraf op het afvuren van zwaar vuurwerk, of daarbij nu slachtoffers vallen of niet. Nog steeds mag die straf toegebracht worden aan willekeurig wie zich toevallig in de buurt van de lanceerplaatsen bevindt, al is zelfs dat lang niet altijd een vereiste.

Terug naar de protestdemonstraties. De Volkskrant noemt slechts de protesten op Gaza, Westoever en in Jeruzalem. De NOS bespreekt de protesten ook en schrijft dat er volgens een Palestijnse hulporganisatie boven de 750 mensen gewond zijn geraakt aan Palestijnse kant: “De meesten hadden traangas ingeademd, maar er waren ook 260 mensen met schotwonden van echte of rubberkogels”. Of stenengooiende Palestijnen ook maar één Israëlische agent hebben weten te verwonden, vertelt de NOS ons niet. Het zal dus wel niet, want één Israëlische gewonde verdient natuurlijk veel meer aandacht dan tientallen of honderden gewonde of zelfs dode Palestijnen. Toch?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr