Protest in India tegen verkrachting en repressie

Vrouwen protesteren in Delhi tegen verkrachting, 29 december 2012
Vrouwen protesteren in Delhi tegen verkrachting, 29 december 2012

De gewelddadige verkrachting van een 23-jarige geneeskundestudente in een bus in Delhi op 16 december heeft India in lichterlaaie gezet. Demonstraties laten diepgewortelde woede zien tegen politici. 

Door Jaskiran Chohan

De vrouw werd verkracht door zeven mannen en mishandeld met ijzeren staven. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De aanval heeft geleid tot een golf van protest in heel India. De gebeurtenis heeft buitengewoon veel aandacht gekregen, mogelijk omdat het slachtoffer gezien wordt als deel van de stedelijke middenklasse. Tegelijkertijd worden veel verkrachtingen in dorpen en arme buurten genegeerd of verzwegen.

Eén geval was dat van een 17-jarige in Patiala in Punjab. De politie deed er 14 dagen over om haar aangifte van verkrachting in behandeling te nemen, waarna ze haar begonnen lastig te vallen. Uiteindelijk pleegde ze zelfmoord.

Seksueel wangedrag, geweld tegen vrouwen en verkrachting zijn gewoon in India. Ze zijn sterk geworteld in de instituties en de staat. Het leger en de politie gebruiken verkrachting om bewegingen te vernietigen die de Indiase staat bedreigen, zoals de naxalieten, een boerenbeweging, en de nationalisten in Kashmir. Officieren geven vaak de vrouwen de schuld van de verkrachting, door te wijzen op hun kleding of alcoholgebruik.

De politie gebruikte waterkanonnen, wapenstokken en traangas tegen demonstranten om de nieuwe protestbeweging in te dammen. Toch gaan de protesten door, meer dan twee weken na de aanval. Ze zijn erg politiek geladen, omdat veel demonstranten niet geloven dat politici de situatie voor vrouwen echt zullen veranderen.

Onderdrukking

Verkrachting is slechts één aspect van vrouwenonderdrukking in India. Doordat mensen meestal de voorkeur geven aan een zoon komt kindermoord erg veel voor. In het laatste decennium alleen al zijn acht miljoen vrouwelijke foetussen geaborteerd. Vrouwen worden extreem geseksualiseerd in de Bollywoodfilms en andere uitingen van cultuur. Dit is geen teken van vooruitgang – het is nóg een factor die ertoe leidt dat vrouwen als ding worden gezien.

Sommige mensen willen dat de doodstraf wordt ingevoerd voor verkrachting. Maar dat lost het probleem niet op. Bovendien zal hij waarschijnlijk niet worden gegeven aan politieagenten, politici en andere leden van de elite.

De verschrikkelijke situatie voor vrouwen in India brengt sommige westerse commentatoren ertoe om het land te omschrijven als de ergste plaats in de wereld om vrouw te zijn. Deze problemen blijven echter niet beperkt tot India. In veel landen, ook in West-Europa, worden verkrachters zelden veroordeeld.

Ook de houding om vrouwen de schuld te geven voor verkrachting en seksueel geweld is niet beperkt tot India. ʻSlut Walkʼ-protesten braken uit over de hele wereld nadat in 2011 een politieagent in Toronto tegen vrouwen zei dat ze zich anders moesten kleden om verkrachting te voorkomen.

De recente aanval in India toont dat het dringend nodig is dat de behandeling van vrouwen, en de reactie op verkrachting, verandert. De massale protesten die erop volgden laten zien dat veel mensen bereid zijn om te vechten voor die verandering.

Dit is een vertaling uit de Socialist Worker. Auteur: Jaskiran Chohan, Verscheen eerder op: socialisme.nu.

7 gedachten over “Protest in India tegen verkrachting en repressie”

  1. Volgens mij zijn de hindoes in India veel te veel beïnvloed door de moslims daar. Het is allemaal de schuld van de islam.

  2. @1,

    Wat ik hierboven schreef is je reinste flauwekul. Ik hoopte ermee een reactie uit te lokken.

    Het tekent het Geert-denken: als mensen de fout in gaan, is het de schuld van de moslims. Zo is het natuurlijk niet. Samenlevingen maken een bepaalde ontwikkeling door. Vaak wordt in een zekere fase de vrouw onderdrukt. Dat gold vroeger in veel sterkere mate dan nu voor Westerse samenlevingen, geldt nog voor veel islamitische samenlevingen, maar ook voor hindoeïstische. In een overgangsfase naar een moderne samenleving worden de excessen terecht aan de kaak gesteld.

  3. In populaties met een overschot aan mannen komt meer geweld voor. Dat is al langer aangetoond bij kuddedieren als olifanten, maar dat is duidelijk ook het geval bij mensen.

    Voorkeur voor zonen is cultureel. Zonen moeten voor hun oude ouders zorgen terwijl dochters voor hun schoonouders zorgen, zonen steken de brandstapel aan zodat de ziel van de ouder naar het hiernamaals kan etc.
    AOW voorzieningen voor iedereen en dochters bepaalde posities laten innemen in gezinnen zonder zonen zou dat onderliggende probleem oplossen. Strakke rolpatronen afschaffen is dan de volgende stap.
    Daarnaast zijn deze protesten een stap in de goede richting. De onderliggende overtuigingen achter verkrachtingsculturen uitdagen ook in het Westen Vrouwen vechtsporten leren, meer vrouwen bij politie en wetten aanpassen zal eveneens helpen.

  4. Wat noem je een mannenoverschot? In India is er 1,07 man per vrouw. Dat lijkt nogal mee te vallen dus. Wereldwijd is het 1,01 man per vrouw.

  5. @4: En trouwens, je hebt ook nog halfmannen en halfvrouwen hoor, kom daar maar eens uit 🙂

  6. Jaaaa, maar dat is helemaaaaaal een gevaar voor de wereldvrede heb ik pas een autoriteit op het gebied horen vertellen!!

Reacties zijn gesloten.