Propaganda, geweldsverheerlijking en haat zaaien hebben consequenties

Verheerlijking van militiemannen is ouder dan de VS zelf
Verheerlijking van militiemannen is ouder dan de VS zelf

Dus, na meer dan een decennium van onvoorstelbaar geweld en het loslaten van de furie van Amerika’s wapenarsenaal op vermeende of werkelijke jihadisten en het najagen van Al-Qaida, hebben de Verenigde Staten (rare naam eigenlijk voor een land waar de tegenstellingen tussen arm en rijk zo gigantisch groot zijn) nu op ‘eigen’ bodem hun eigen ‘yeehawdists’ en ‘yalqaida’ zoals het inmiddels min of meer gekscherend op social media genoemd wordt.

En die ‘yeehawdists’ is dan de bende gewapend geteisem dat jarenlang door zenders als Fox en soortgelijke fact-free baggermedia is opgevoerd als zijnde ‘de echte, de hardwerkende Amerikanen’, zeg maar de ‘de bange, boze. bezorgde, niet gehoorde burgers wier zorgen je serieus moet nemen, die je erbij moet betrekken en voor wie je het allemaal doet.’ Extreem rechts geteisem ten aanzien waarvan veel media op een of andere manier toch nog tamelijk terughoudend zijn om ze te betitelen op de enige manier die juist is: terroristen.

Als de regering van de VS consequent is worden er binnen de kortste keren enkele drones uit de omgeving van Syrië teruggehaald om in te zetten in Oregon. Het is natuurlijk speculeren maar ik ben er vrijwel zeker van dat wanneer de bezetters van een federaal gebouw mensen waren die zich uit zouden geven voor islamitische strijders (of waarvan men dat serieus zou denken) er direct met grof geweld ingegrepen zou zijn en – net als in het Midden Oosten – ten koste van heel veel onschuldige slachtoffers.

Maar dit zijn geen terroristen die zich beroepen op de Koran. Dit zijn de producten van jarenlange propaganda over ‘echte Amerikanen,’ een ‘linkse, communistische islamitische Obama’, dat problemen in de wereld ‘opgelost’ kunnen worden middels toepassing van massaal geweld en dat overheidsbemoeienis om wapenbezit aan banden te leggen ‘communisme’ is plus nog een heleboel bullshit meer van de kant van de Amerikaanse evenknieën van Charles Groenhuijsen, WNL en de rest van die bruine Telegraaf Media Groep zooi.

‘Oregon’ is een van de consequenties van presidentskandidaten (met heel veel geld en dus heel veel invloed) die na de moordpartij in Parijs riepen dat de slachting daar het gevolg is van het feit dat in Frankrijk wapenbezit aan strenge regels onderhevig is. Of die roepen dat Raqqa middels bommentapijten van de kaart geveegd moet worden en waarmee dus eigenlijk gezegd wordt dat het niet uitmaakt of er dan honderdduizenden onschuldige burgers gedood worden teneinde anderhalve IS-strijder uit te schakelen.

Het is de schokkende lichtzinnigheid waarmee jarenlang door politici en media over geweld en massaal geweld gesproken wordt, het verheerlijkt wordt en de totale minachting voor mensenlevens die daaruit spreekt die mij zoveel zorgen baart. Want dat is waar de onmetelijke ellende in het Midden-Oosten en delen van Afrika door veroorzaakt is en wat nu geleid heeft tot een soort koekje van eigen deeg in Oregon.

Laat niemand de illusie hebben dat zoiets niet in Nederland zou kunnen voorkomen. De klonen van Fox heb ik reeds genoemd en in de politiek hebben we types als Sybrand Buma die als een hysterische gek ik weet niet hoe lang heeft lopen krijsen om bommen op Syrië nadat zijn CDA in 2003 volop steun gaf aan de massamoord in Irak. Of anders hebben we de tot kotsens toe de hemel in geprezen Ahmed Aboutaleb, die van mening is dat massaal geweld en massamoord tot iets goeds kunnen leiden. En wat te denken van totale hufters als Halbe Zijlstra en Frits Bolkestein met hun jarenlange angstzaaierij, fact free gelul en derhalve haatzaaien?

Dus als er vandaag of morgen hier gekken nog veel erger door het lint gaan dan in Woerden, Geldermalsen of Steenbergen, kijk dat soort lui er dan op aan. Net zoals de Amerikanen hun ‘Telegraafs’ en hun Buma’s, Aboutalebs of Bolkesteins met recht kunnen verwijten dat zij het zaad gezaaid hebben voor wat er in Oregon nu aan de hand is. Propaganda, het verheerlijken van geweld en haatzaaien, dit alles heeft namelijk onvermijdelijk consequenties.