Proces van Milieudefensie is zielig voor Shell…

Een milieuclub met 70 man/vrouwen mag alleen actie voeren tegen alle oliebedrijven ter wereld tegelijk, anders is het zielig voor Shell, met 93.000 m/v. Dat vindt columnist Hans van Zon van het AD (5 april 2018) van Milieudefensies proces tegen Shell. Hij vindt deze rechtszaak vanwege nieuwe klimaatschade door Shell ‘volkomen bizar’.

Oftewel: laat Shell maar lekker door boren, kan ons wat schelen, want Shell voorziet volgens Van Zon in een acceptabele ‘behoefte’. Dat eigenlijk elk weldenkend mens allang snapt dat dat binnenkort een keer ophoudt, en dat zelfs Shell dat weet, laat Van Zon maar even weg. Maar hij heeft het toch wel scherp door: MD wil… publiciteit.

Gek genoeg schrijft Van Zon ook dat dit proces tegen Shell kansloos is, maar dat David MD deze Goliath Shell toch wel kapot zal krijgen. O? Hoe dan, en wanneer? Helaas… alleen Esso, oftewel Standard Oil, werd in 1911 in 34 stukjes gehakt omdat het bedrijf het monopolie op olie had ingepikt, maar pas na een enorme rechtszaak van de Amerikaanse overheid. Maar Esso en ExxonMobil zijn terug en alwéér veel te machtig. En Shell niet minder.

O ja: topman Ben van Beurden van Shell ontvangt dit jaar tegen de € 9 miljoen, directeur Donald Pols van MD – doet toch ook elke dag z’n best, toch? – bijna € 90.000, oftewel één honderdste daarvan.

Hopelijk komen ze die twee elkaar niet in een onbewaakte wandelgang tegen…. dan kan er dit gebeuren:

‘Zeg Pols, even kennismaken, wat leuk! Weet je, dat salaris van jou…dat is toch geen doen voor een capabele vent als jij? Als ik er nou eens een tonnetje of twee, drie bij doe… En jij wordt adviseur bij een van onze onopvallende dochters? Nou? Contractje voor tien jaar lijkt me goed, jij bent ook al 50, toch? Kinderen aan het studeren en reizen en zo? Nou kerel, wat zeg je ervan?….’

Bussum, Arthur Graaff, antifascist.